Kevät kääntyy huomenna kesäksi eikä juhannukseen ole enää kuin kolme viikkoa. Aikaa on siis vielä runsaasti juhannusjuhlien järjestämiseksi. Juhannuksen ruokapöytään voi kattaa kaikenlaista kesäistä ja kevyttä herkuteltavaa, kuten salaatteja ja tietysti jotain vähän tuhdimpaa, kuten monenlaisia grilliruokia. Juhannusantimien ei tarvitse olla pelkästään rasvaisia grillipaistoksia. Herkutella voi kevyemmin vaikkapa suolaisen maukkaalla pinaatti-fetapiirakalla. Helppo piirakka syntyy yksinkertaisilla aineksilla alle tunnissa ja sopii mainiosti pikkupurtavaksi tai välipalaksi juhannuskekkerien oheen.
Pinaatti-fetapiirakka
12 annostataikina
- 125 g voita
- 125 g maitorahkaa
- 2 dl sämpyläjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl sipulijauhetta
täyte
- 100 g fetajuustoa
- 1 prk kermaviiliä
- 1 ps pakastepinaattia
- 2 kananmunaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- purjoa
- suolaa
- mustapippurirouhetta
Sekoita leivin-, sipulijauhe ja sämpyläjauhot keskenään. Tee murumainen seos nyppimällä jauhojen joukkoon voi. Lisää rahka. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin. Valmista täyte hienontamalla purjo ja valkosipulinkynnet. Kuullota purjo ja valkosipuli paistinpannulla ja anna jäähtyä. Sulata pinaatti ja valuta neste. Sekoita pinaatti, kananmunat, kermaviili ja mausteet kulhossa. Ota taikina jääkaapista ja kauli se ohueksi levyksi. Peitä piirakkavuoka taikinalevyllä. Levitä taikinan päälle sipuliseos. Kaada päälle lopuksi pinaattiseos. Paloittele fetajuusto ja ripottele piirakan päälle. Paista 225-asteessa, uunin alaosassa 25 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä ennen tarjoilua ja leikkaa se kahteentoista osaan. Tarjoile raikkaan kesäjuoman kanssa.