Pieni ilo isoille, iso ilo pienille

Takavuosina ei ollut mitenkään tavatonta, että jotkut huvipuistot hinnoittelivat lippunsa iän mukaan. Kävimme muutaman kerran Naantalin Muumimaailmassa vajaat kymmenen vuotta sitten. Jo tuolloin oudoksuin huvipuiston hinnoittelukäytäntöä. Puisto on suunniteltu etupäässä alle kouluikäisille lapsille. Heille puistossa riittää puuhaa ja askaretta, mutta aikuisille siellä ei ole juurikaan mitään ajanvietettä. Ellei sitten oteta huomioon sitä pakollista kaljakuppilaa ja grillikatosta. Itse koin aikani siellä pitkästyttäväksi, vaikka pojallani oli oikein hauskaa.

Eniten vierailussa kismitti sisäänpääsylippujen hinnat. Aikuiset saivat maksaa lähes kaksinkertaisen hinnan lastenlippuun verrattuna. Tilanne oli absurdi. Asiakasryhmä, joka eniten käytti puiston palveluja maksoi halvimman lipun. Aikuiset asiakkaat, jotka eivät oikeasti nauttineet puiston seikkailuista, joutuivat maksamaan kalleimman lipun. Luulisi tässä hintojen olevan aivan toisin päin. Nyt hinnoittelu on muuttunut, eikä se enää perustu ikään. Muumimaailma ja monet muut huvipuistot hinnoittelevat lippunsa tätä nykyään asiakkaan pituuden mukaan. Tämäkin tapa on parempi kuin ikään perustuva. Pituuteen pohjautuva hinnoittelu on kaiketi perusteltavissa laitevalinnoilla. Mitä pitempi vierailija on sitä todennäköisempää on, että hän käyttää vanhemmille asiakkaille tarkoitettuja laitteita. Kun asiakas on alle 120 senttiä pitkä, hän mitä ilmeisemmin käyttää lasten huvittelulaitteita.

Erityisesti Muumimaailma ratsastaa paljolti muumihahmojen suosiolla. Itse puistossa ei ollut juurikaan mitään ihmeellistä katsottavaa. Ehkä lapset kokivat näkemänsä toisin, mutta aikuisen silmin attraktio näytti enemmänkin rahastukselta. Ja sitä se totta vieköön olikin. Pääsylippujen hinnat olivat jo noin 10 vuotta sitten tähtitieteellisen korkeat ja selvästi yli muiden huvipuistojen hintojen. Pikainen katsaus tämän päivän hintoihin kielii, että puiston hinnoittelu on nyt huomattavasti realistisempi. Muihin tunnettuihin huvipuistoihin, kuten Helsingin Linnanmäkeen ja Tampereen Särkänniemeen verrattuna Muumimaailman hinnat ovat oikeastaan aivan kohtuulliset. Muumimaailma ei enää kuulu kesäkohteisiimme, mutta suosittelen sitä kaikille muumien ystäville. Naantalin kaupunki on myös tutustumisen arvoinen, joten kannattaa varata hieman enemmänkin aikaa näihin Länsi-Suomen kohteiden tarkasteluun.

Julkaistu torstaina 20.4.2006 klo 17:04 avainsanoilla huvit ja loma.

Edellinen
Paljon vartija
Seuraava
Otsa rypyssä ja huutoa kurkku suorana