Maailmanherruutta on tavoiteltu kautta vuosisatojen. Olemme lukeneet, miten Aleksanteri Suuri valloitteli maailmaa. Muistamme, miten Rooman valta ulottui lähes koko Euroopan ylle. Unohtaa ei myöskään sovi brittiläistä imperiumia taikka natsi-Saksan tavoitteita vain noin 60 vuotta sitten. Maailmanvalloitus ei siis ole uusi tavoite eikä se ole tuntematonta meidänkään aikanamme. Valloituksen kohde on yhä sama, mutta menetelmät ovat muuttuneet. Enää ei kalistella peitsiä maiden rajoilla, vaan maailma valloitetaan siististi toimistossa istuen ja tietokonetta näppäillen. Maailman luulisi nyt olevan entistä helpompi vallata, kun Internetistä on tullut lähes välttämättömyys.
Maailmanvalloitusta yrittää tällä kertaa amerikkalainen hakukoneyhtiö Google. Enter-lehden uusin numero (3/2006) uutisoi, miten Googlen salaisina pidetyt tulevaisuuden suunnitelmat ovat vahingossa vuotaneet julkisuuteen. Tällaiseen uutisointiin täytyy tietysti suhtautua varauksella. Monet yhtiöt ovat valmiita tekemään epätavallisiakin tempauksia saadakseen asiansa yli uutiskynnyksen. Epäilemättä Google on saattanut nyt onnistua tässä, koskapa pohjolan perällä ilmestyvä alan harrastajalehtikin on kiinnostunut kertomaan asiasta. Kyseessä on hakukoneyhtiön suunnitelma tarjota kaikelle kansalle mahdollisuus tallentaa kaikki tietonsa Googlen palveluihin. Näin tavallisten tietokoneen käyttäjien ei enää tarvitsisi tuskailla täyttyvien kiintolevyjen kanssa ja mikä parasta -- omiin tietoihinsa pääsee käsiksi missä päin maailmaa tahansa. Rakas virtuaalityöpöytä seuraa siis mukana maailman ääriin.
Googlen tavoitteena on hallita kaikkea julkaistua materiaalia eikä vain julkaistua vaan myös julkaisematonta. Tätä yhtiö onkin jo harjoitellut jonkin aikaa, sillä propellipäille on ollut tarjolla Gmail-sähköpostipalvelu. Palvelu puolestaan on osoitus alan hypestä ja siitä, miten nuoret miehet saadaan kiimaan ilman hemaisevien naisten kuvia tai pitkää ja vaivalloista esileikkiä. Gmail-tilin haltijaksi kun pääsee vain kaverin kutsumana. Tilejä ei siis jaeta Helsingin kauppatorilla eikä niitä oteta käyttöön vain ilmoitusasiana. On hienoa kuulua valittuun joukkoon! Palvelussa on tarjolla riittävän suuri kiintolevyallokaatio, jotta koko sähköpostikirjeenvaihto voidaan pitää jatkuvasti tallessa. Enää ei tarvitse poistaa vanhoja viestejä saadakseen uudet mahtumaan. Googlen taka-ajatuksena lienee pysyä ajan hermolla ja saada selville, mistä ihmiset keskustelevat. Kaikki maailman tieto olisi näin vähitellen hakukoneyhtiön hallittavissa.
Ajatus yleisestä ja yhtäläisestä levytilasta Internetissä on kiinnostava, mutta herättää luonnollisesti vaikeita tietoturvaan liittyviä kysymyksiä. Kun henkilökohtaiset tiedot ovat oman tietokoneen sijasta verkossa, on paikallaan kysyä, kuka tiedot oikeastaan omistaa? Vielä mielenkiintoisammaksi aihe muodostuu, kun kysyy, keillä kaikilla oikeastaan on pääsy verkossa oleviin tietoihin? Entä miten haavoittuvainen mahdollisille tietomurroille palvelu olisi? Internet ja sen tuomat mahdollisuudet ovat suhteellisen uusia. Ihmisille ei ole vielä muodostunut käsitystä tämän teknologian varjopuolista. Kokemusta ei ole vielä riittävästi, vaikka viitteitä lainsuojattomuudesta jo on. Enter-lehden mukaan Googlen suunnitelmat eivät herätä käyttäjissä luottamusta, koska yhtiö ei pysty varjelemaan edes kaikkia omia salaisuuksiaan. Googlelle tällaiset epäonnistumiset ja kaikenlaiset netin ikävistä puolista tiedottaminen ovat varmasti myrkkyä. Itse toisaalta odotan mielenkiinnolla, mitä hakukonejätti seuraavaksi tarjoaa. Sähköpostitilin olen jo avannut ja lähettämällä minulle palautetta voin lähettää kutsun myös sinulle.