Pettävät salasanat

Jälkiteollisen yhteiskunnan eräs ominaispiirre ovat numerot, numerosarjat ja näihin kiinteästi liittyvä tietotekniikka. Kaksituhattaluvun ihmisen elämä pyörii pitkälti numerojen parissa. Henkilöä ei tunnisteta nimeltä vaan henkilötunnuksesta ja pankkitili on pitkä numerosarja. Puhelinnumero, postinumero, auton rekisteritunnus ja monet vastaavat identifikaatiot ovat arkipäivää. Tietojenkäsittely on tuonut konesalit yhä lähemmäksi aivan tavallisia kaduntallaajia. Juuri kun on vaivoin oppinut edes pankkitilinsä numeron, tuppaakin postiluukusta jo tunnuslukulista verkkopankin käyttöä varten. Numeroita siis riittää. Numerojen lisäksi länsimaisen teollisuusyhteiskunnan elätin elämästä ei puutu tunnistautumisessa tarvittavia salasanoja. PIN-koodit ja tunnusluvut ovat vain esimerkkejä mitä monenlaisimmista salasanoista ja verifikaatioista.

Salasanoista on tullut kaikenlaisten numerosarjojen ja käyttäjätunnusten kavereita. Mitä enemmän palveluita siirtyy nettiin, sitä enemmän käyttäjätunnuksia ja salasanoja on opeteltava. Enemmistö nettipalveluista on toteuttanut tunnistautumisensa omalla tavallaan, mikä tarkoittaa yleensä myös palvelukohtaista käyttäjätunnusta ja salasanaa. Jokaisella palvelulla tuntuu olevan tarve tunnistaa käyttäjänsä uniikilla menetelmällä, vaikka nykyään on saatavana jo useita erilaisia keskitettyjä tunnistautumispalveluitakin. Salasanoja kuitenkin riittää ja niitä pitää keksiä sekä päivittää aika ajoin. Kun näitä salasanojakin alkaa kerääntyä enenevässä määrin, alkaa käyttäjäkin tuskastua ja samalla huolellisuus herpaantuu.

Burnett, Mark: Perfect Passwords

Väsyttävä salasanojen muodostaminen saa ihmisen kulkemaan sieltä, missä aita on matalin. Salasanaksi otetaan jokin helposti muistettava ja pahimmassa tapauksessa eri palveluissa käytetään jopa samaa salasanaa. Tietorikolliset käyttävät surutta hyväkseen käyttäjien onnettomia salasanakeksintöjä. Helpot ja tutut salasanat ovat jo kaikkien tiedossa. Mark Burnett on listannut 500 yleisintä salasanaa ja julkaissut erinomaisen kirjan Perfect Passwords täydellisestä salasanasta. Burnettin sivustolta voi käydä tarkistamassa maailman yleisimmät salasanat ja samalla todeta ehkä itse käyttävänsä jotakin niistä. Eittämättä yleisin salasana lienee yksinkertainen numerosarja 123456. Seuraavaksi yleisin on Burnettin listan mukaan vanha tuttu englanninkielinen salasanaa tarkoittava sana "password". Nämä ja sadat muut salasanakandidaatit kannattaa käydä tarkistamassa sivustolla, jossa on myös hyödyllistä tietoa salasanoista sekä käytännöllisiä työkaluja.

Julkaistu Wednesdayna 14.1.2009 klo 19:08 avainsanoilla Internet ja kirjat.

Edellinen
Vanhaa kirjasuomea
Seuraava
Skotlannin kansallisgalleriat