Peter Mayle - Mainio vuosi

Peter Mayle tunnetaan kaikkialla maailmassa Provence-aiheisista kirjoistaan. Aiemmin mainostoimiston johtajana toiminut Mayle teki elämänmuutoksen ja muutti Lontoon kiireisistä liikemiespiireistä Ranskan maaseudulle ostettuaan Provencen kuvankauniista maisemasta palan itselleen. Samalla Mayle ryhtyi kirjailijaksi, ja pian kirjakauppojen hyllyille ilmestyi ranskalaisen maalaiselämän kiireettömyydestä kuvailevia teoksia. Vuosi Provencessa aloitti menestyskirjojen sarjan, jossa on sittemmin ilmestynyt teos poikineen. Vuonna 2004 ilmestyi hauska ja osin jännittäväkin kirja Mainio vuosi (ISBN 951-0-30288-0, WSOY, 2005). Elokuvaksikin myöhemmin päätynyt kertomus vie lukijan jälleen kerran sanoinkuvaamattoman kauniiseen Provenceen. Tällä kertaa päähenkilönä lienee Maylen alter ego, lontoolaisen pankkiiriliikkeen menestynyt liikemies Max Skinner. Elämä vilkkaassa Cityssä ei aina ole ruusuilla tanssimista, ja tämän myös Skinner joutuu toteamaan menettäessään elämänsä kaupan juonittelun seurauksena. Hetken aikaa pankkiirin kiireinen elämän näyttää pysähtyneen, kunnes kohtalo puuttuu peliin.

Peter Mayle - Mainio vuosi

Max Skinner perii setänsä maatilan Ranskasta ja lähtee tutustumaan siihen paikan päälle. Jännittävä seikkailu alkaa. Pienessä maalaiskylässä elämä on kaikkea muuta kuin pysähtynyt ja Max joutuu keskelle erikoista viinibulvaania. Kirja pitää lukijaa loppuun asti jännityksessä, sillä vasta aivan viimeisillä sivuilla selviää kutkuttavan jännittävä juonikuvio ja seikkailu saa odotetun ratkaisunsa. Mainio vuosi -teos on taattua Maylea, vaikka alkaakin jo toistaa hänen aiempia menestyskirjojaan. Muutamat Maylen kirjat, Mainio vuosi mukaan lukien, kärsivät ajoittaisesta tautologiasta. Tästäkin huolimatta ranskalaisen maalaiselämän kuvauksia on aina nautinnollista lukea. Mayle ei tunnu lakkaavan ihmettelemästä ranskalaisten ruokailutottumuksia ja intohimoa viineihin. Tälläkin kertaa yksityiskohtaiset kuvaukset usean ruokalajin päivällisistä ja lounaista saavat hyvän ruuan ystävän iloksi runsaasti sivutilaa. Kirjassaan Mayle ottaa eräänlaisen turistioppaan roolin samaistuessaan seikkailunsa kirjavan joukkion johtajaan Max Skinneriin.

Mainio vuosi alkaa vauhdikkaasti ja jatkuu yksityiskohtia säästelemättä aina päätähuimaavaan loppuhuipennukseen. Jossakin vaiheessa Maylen into kirjoittaa näyttää loppua kohden hiipuvan, sillä kirja päättyy aivan liian nopeasti verrattuna sen verkkaiseen ja huoliteltuun etenemiseen. Liekö Maylella aika loppunut vai mielenkiinto lopahtanut, mutta lopun hän kuittaa vain muutamalla sivulla, mikä on pienoinen pettymys muuten lähes jälleen täydellisyyttä tavoittelevaan Provence-kuvaukseen. Kiire lienee ollut myös kustantajalla, sillä kirja vilisee painovirheitä, jotka olisi ollut helppo korjata vaikka tavallisen tekstinkäsittelyohjelman oikolukuominaisuudella. Painotuotteen huono laatu ei voi tietenkään olla häiritsemättä lukunautintoa, kun ajatus katkeaa ja jää miettimään kirjoitusasua. Kustantajan kehno laatu ei tee oikeutta Maylen kaltaiselle kirjailijalle. Seikkailun elokuvaversio pohjautuu löyhästi kirjaan eikä esimerkiksi viinibulvaanista kertovaa sivujuonta ole filmissä mukana lainkaan. Kirja on kaikesta huolimatta viihdyttävää luettavaa ja suositeltava hankinta Maylen tuotannosta kiinnostuneille lukijoille.

Mayle, Peter

Mainio vuosi

ISBN
951-0-30288-0
Kustantaja
WSOY

Julkaistu tiistaina 14.6.2011 klo 17:42 Kirjat-luokassa avainsanoilla kirjat, matkailu ja ruoka.

Edellinen
Gradually remove list items with jQuery
Seuraava
Korjauskaavio