Mansikkakakku

Mansikkakakku
Kuva
Chris White

Kevään valmistujaisjuhlat ovat ovella. Muutaman viikon kuluttua opiskelijat päättävät koulutyönsä ja monet juhlivat valmistumistaan. Kevään juhliin kuuluu tietysti juhlavieraat ja maukkaat tarjoilut. Juhlapöperöt voi nykyään tilata kotiinsa näppärästi pitopalvelusta. Jotkut viettävät juhlapäiväänsä ulkona eli ravintolassa, jolloin säästyy niin kattauksen kuin siivoamisenkin vaiva. Oikeat kevätjuhlat vietetään kuitenkin kotioloissa ja asiaa kuuluvat itse tehdyt ruuat ja leipomukset. Loppukevääseen ja eritoten kesään kuuluu luonnollisesti mansikat, joista valmistuu myös iki-ihana mansikkakakku. Pirteän mansikkakakun pyöräytys on helppoa ja tarvikkeetkin ovat perin tavallisia.

Mansikkakakku

10-12 annosta

Pohja

  • 4 munaa
  • dl sokeria
  • dl vehnäjauhoja
  • ½ dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • vuoan voiteluun voita tai margariinia ja korppujauhoja

Kostutus

  • 2 dl maitoa
  • 2 tl vaniljasokeria

Täyte

  • 1 l (noin 500 g) mansikoita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 prk (125 g) maitorahkaa
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Koristelu

  • 1 l (noin 500 g) mansikoita
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 prk (125 g) rahkaa
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 24-senttinen vuoka. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele jauhoseos varovasti tasaiseksi vaahdon sekaan. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassa ja kumoa.

Perkaa ja viipaloi puolet mansikoista. Vatkaa kerma, lisää rahka ja sokerit. Sekoita kostutusliemen maito ja vaniljasokeri keskenään. Leikkaa jäähtynyt pohja sivulta kolmeksi kiekoksi sahalaitaisella veitsellä. Peitä tarjoiluvati kakkupaperilla tai muotoon leikatulla leivinpaperilla. Nosta pohjalevy vadille. Kostuta pohja sivelemällä pullasudilla kolmasosa liemestä. Levitä pohjalle puolet mansikanviipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta. Nosta päälle toinen levy, kostuta ja täytä edellisen tapaan. Nosta kolmas levy päälle ja kostuta hyvin. Suojaa kakku kelmulla ja nosta päälle tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Vaahdota koristeluun varattu kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastalla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakun päälle ja asettele mansikat. Koristele reunat. Tarjoile tuoreen kahvin tai raikkaan mehun kanssa.

Julkaistu Saturdayna 16.5.2015 klo 17:28 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Kaseva - Kun maailma elää
Seuraava
Suolaraidat