Perjantaipulma 50/2008

Veikeät numeroarvoitukset jatkuvat. Tämän viikon tehtävässä palataan vuosien takaiseen matematiikan maailmankongressiin, jonka tunnuksina olivat viisi pinssiä. Kuviot olivat sikäli arvoitukselliset, että yhdestä niistä puuttui numero. Heti kongressin avajaispäivänä osallistujat pääsivät hieromaan aivonystyröitään yrittäessään ratkaista, mikä numero pinssistä toisena vasemmalta puuttui. Tehtävä onkin siis ratkaista, mikä numero tulee kysymysmerkin paikalle.

Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Edellisen viikon tehtävässä 49/2008 mietittiin joen ylityksen dilemmaa. Neljän herrasmiehen oli päästävä joen yli, mutta käytettävissä oli vain yksi kiikkerä vene. Lapset tulivat kuitenkin hätiin ja ratkaisivat ongelman. Lapset menivät ensin toiselle rannalle ja toinen heistä lähti noutamaan matkustajia. Hän jäi lihavien miesten puoleiselle rannalle ja yksi näistä souti yli. Toinen lapsista lähti nyt kuljettamaan venettä ja haki ensin toverinsa takaisin, jonka jälkeen vasta kuljetti toisen lihavan yli. Nyt oli kaksi matkustajaa alkuperäisellä rannalla ja kaksi vastakkaisella rannalla. Samaan tapaan lapset jatkoivat rahtaamista, kunnes kaikki olivat päässeet yli.

Julkaistu Fridayna 12.12.2008 klo 19:00 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Pikkujouluohjelma Funtsi Fun
Seuraava
Lucia-pullat