Lucia-pullat

Lucia-pullat
Kuva
IronMal

Talven valopilkku on eittämättä Lucia-neito. Hänen mukanaan pimeään Etelä-Suomeen tulee hieman valoa, kun neito jälleen astelee Helsingin keskustassa. Vanhan perinteen seuraaminen ulkona kylmässä ja mahdollisesti myös tuulen tuiverruksessa ja vesisateessa saa kiirehtimään kodin lämpöön kuuman juoman ja herkullisen pikkupurtavan pariin. Pyhän Lucian muistoksi vietettävään Lucian päivään sopivat mainiosti vaniljalta vienosti maistuvat Lucia-pullat. Makoisat pullat syntyvät helposti, sillä tarvikkeet ovat pitkälti peruspullista tuttuja. Pikkupullien resepti löytyy Ruokamaailman kattavasta reseptiarkistosta.

Lucia-pullat

14 pullaa
  • dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • ¼ tl suolaa
  • 1 paketti (à ½ g) sahramia
  • ¾ dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 75 g margariinia
  • voiteluun 1 kananmuna

Vaniljatäyte

  • 1 dl kuohukermaa
  • rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vaniljasokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon suola, sahrami sokeri ja kananmuna. Alusta jauhot erissä taikinaan. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota peitettynä 30-40 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä hetki. Pyöritä taikinasta pikkupullia. Anna kohota vielä 10 minuuttia. Sekoita kattilassa kerma, jauhot ja sokeri. Keitä muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Siirrä kattila liedeltä ja lisää kananmuna vatkaten. Sekoita joukkoon vaniljasokeri. Sekoita, kunnes täyte sakenee ja jäähtyy. Siirrä tarvittaessa takaisin kuumalle levylle ja kiehauta nopeasti. Paina pulliin syvät kuopat ja lusikoi täytettä niihin. Voitele kananmunalla. Kypsennä uunin ylätasolla noin 10 minuuttia.

Teksti
Krista Niiniharju

Julkaistu lauantaina 13.12.2008 klo 18:15 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Perjantaipulma 50/2008
Seuraava
Joulukaupunki