Perjantaipulma 44/2007

Domino on ikivanha ajanvietepeli. Perin yksinkertaisilla pelivälineillä voi tehdä paljon muutakin kuin vain pelata älynystyröitä kutkuttavia tehtäviä. Monet ovat pystyttäneet dominopelin nappuloita vieri viereen ja sitten törkänneet syntyneen jonon kumoon. Aikojen saatossa tästä hauskasta kumoamisesta on muodostunut monille maailmanennätyksiä tavoitteleva harrastus. Dominoa voi pelata monella tavalla. Se sopii yksinpeliksi ja miksei myös kaksin tai useammankin pelattavaksi. Säännöt voi myös itse luoda, sillä domino soveltuu monenlaisiin kisoihin.

Yksi mielenkiintoisimmista dominon sovelluksista on loogista päättelyä vaativa tehtävä. Tällaisia tehtäviä näkee tuon tuostakin eri lehdissä ja yhteyksissä. Tavoitteena on yleensä päätellä, miten dominonappuloista muodostettu sarja jatkuu. Näin tämäkin haaste täydentää jo tutuksi tulleiden sarjatehtävien runsaslukuista ja ehtymätöntä kokoelmaa. Tämänkertaisessa tehtävässä päättelykykyä käytetään kuitenkin hieman eri tavalla. Nyt on löydettävä oheisen kuvan dominolaattojen sommitteluperiaate. Tavoitteena on selvittää, montako silmää viimeisen laatan puoliskoissa on.

Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viikon 43/2007 perjantaipulma olikin jo hieman vaativampi kuin aikaisemmat salakirjoitukset. Tähän tehtävään sisältyi kaksi koodia. Vihreä nuoli osoittaa suuntaa: ylös, alas, oikea ja vasen. Sininen nuoli osoittaa ilmansuuntaa: pohjoinen, etelä, itä ja länsi. Ottamalla suuntaa ja ilmansuuntaa osoittavista sanoista ensimmäinen kirjain saadaan selville varaskoplan aikeet. Vastaus on: "Vie Opel illalla."

Julkaistu Fridayna 2.11.2007 klo 19:10 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Naantalin kylpylä
Seuraava
Smile