Perjantaipulma 43/2008

Vanhat kompakysymykset kuulostavat tämän päivän ympäristössä melko huvittavilta. Tarkoitus ei kuitenkaan ole huvittaa kuulijaa itse kysymyksellä vaan paremminkin sen sisällöllä. Jos ovat viime vuosisadan puolelta peräisin olevat kompakysymykset hullunkurisia, niin ovat myös niiden vastauksetkin. Olen tämän perjantain ratoksi koonnut joukon vanhoja kompia, joihin vastaus saattaa löytyä hyvinkin helposti tai sitten ei.

  1. Mitä rataa pitkin kukaan ei kulje?
  2. Kuinka kauan täytyy ihmisen ryömiä?
  3. Mistä taitavinkaan taskuvaras ei voi varastaa?
  4. Mikä yhtäläisyys on suurilla heinäniityillä ja kaikkein pienimmälläkin kirjapainolla?
  5. Mikä vieras on melkein aina humalassa?
  6. Mikä sateella nostetaan taivaan ja maan väliin?
  7. Reikä päässä ja pitää kuitenkin?
  8. Mikä yhtäläisyys on sateisella syksyllä ja merille lähtevillä laivoilla?
  9. Mitä Kaarle XII sanoi ratsastettuaan Turkista Ruotsin rajalle?
  10. Mikä ero on aivan uuden ja ihanuuden välillä?
  11. Miten vesi kirjoitetaan kolmella kirjaimella?
  12. Miten makkarasta voi saada selvän, kumpi on etupää ja kumpi takapää?
  13. Mitä tautia ei ole missään maassa sairastettu?
  14. Millaisia kiviä on eniten Päijänteessä?
  15. Kaksi söi sellaista, mitä heillä ei ollut, sillä jos heillä olisi ollut sellaista, mitä heillä ei ollut, eivät he olisi olleet sellaisia, jollaisia he olivat. Mitä he söivät?

Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viime viikolla 42/2008 arvuuttelin tositapahtumiin perustuvalla kysymyksellä. Kun sain vinkin tästä arvoituksesta, olin ensin innoissani, mutta kuultuani vastauksen, jännitykseni lopahti. Syykin oli selvä, sillä vastaus ei ollutkaan niin dramaattinen tai erikoinen, kuin olin kuvitellut. Arvoituksen takana ollut tapahtuma sen sijaan herätti mielenkiintoni. Kyseessä on Dan Cooperin vuonna 1971 kaappaama lentokone. Cooper oli hetkeä aikaisemmin kaapannut Northwest Orient Airlinesin lennon ja vaatinut huomattavaa summaa rahaa sekä kahta laskuvarjosettiä. Yhdessä laskuvarjosetissä oli kaksi varjoa, joten kaikkiaan hänen vaatimuksensa käsitti neljä laskuvarjoa. FBI alkoi pian kaappauksen alettua seuraamaan Cooperia ja hänen toimiaan.

Cooperin tapaus on yhä ratkaisematta, vaikka hän pääsikin pakoon ilmassa olleesta lentokoneesta. Hänen epäillään kuitenkin kuolleen hypyn seurauksena. Kaappaajan erikoisia vaatimuksia on arvuuteltu siitä lähtien, kun tapaus koki päivänvalon. Erityisesti keskusteluissa on pohdittu, miksi hän vaati kahta laskuvarjopakettia. Erään selityksen mukaan hän sai muut uskomaan, että hän aikoi pakottaa yhden miehistön jäsenen hyppäämään panttivankina kanssaan. Näin hän halusi vahvistaa asemaansa. Cooperin tapaus on siis yhä selvittämättä, vaikka FBI saa jatkuvasti johtolankoja mysteerin ratkaisemiseksi. Toistaiseksi huomattavin läpimurto koettiin vuonna 1980 eli lähes kymmenen vuotta kaappauksesta, kun eräs 8-vuotias sattumalta löysi 5 800 dollaria lunnasrahoja. Lisätietoja Cooperin kaappauksesta löytyy FBI:n arkistosta.

Julkaistu perjantaina 24.10.2008 klo 18:36 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Ei vaalimainoksia, kiitos
Seuraava
Kierros vaalistudiossa