Perjantaipulma 41/2007

Kolmiulotteisten kuvioiden hahmottaminen voi toisinaan olla haastavaa. Vaikeaksi tehtävän tekee kolmiulotteisen kuvan projisointi kaksiulotteiseksi. Kahdessa ulottuvuudessa kuvattu kuvio pitää rakentaa aivoissa uudelleen kolmiulotteiseksi, ja joskus tässä epäonnistuu yksi jos toinenkin. Löytyypä kuvioita, joista ei saa hahmotettua kolmiulotteista mitenkään. Tämän viikon pulma liittyy mielenkiintoiseen pyramidikuvioon. Tehtävänä on laskea, miten monta kolmiota kuviosta löytyy. Kolmiot kannattaa laskea huolellisesti.

Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viikon 40/2007 perjantaipulma vaati jo hieman kekseliäisyyttä matemaattisten taitojen lisäksi. Kirjain on P. Aakkosten kirjaimet on numeroitu kirjaimesta A kirjaimeen Ö siten, että A = 1, B = 2, C = 3, D = 4, jne. Kun tehtävässä esiintyvä luku korotetaan toiseen potenssiin ja luku muutetaan sitä vastaavaksi aakkosten kirjaimeksi, vastaus on:

12 = 1 = A
22 = 4 = D
32 = 9 = I
42 = 16 = P

Julkaistu perjantaina 12.10.2007 klo 18:01 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Friends of Finland
Seuraava
Parturi