Perjantaipulma 40/2007

Matematiikkaa pidetään usein vaikeana. Oikeastaan matikka on verraten helppoa, sillä eksaktina tieteenä sen tulokset eivät jätä juurikaan tulkinnanvaraisuuksia. Matematiikkakin on koko ajan kehittyvä tieteenala, jossa tehdään läpimurtoja ja uusia löydöksiä kaiken aikaa. Yhä edelleen on joukko dilemmoja ratkaisematta, kuten alkulukujen säännöllisyys ja piin tarkka arvo. Arkipäiväiseen laskemiseen kuuluvat helpot nelilaskutoimitukset ja prosenttilaskut. Toisinaan on hauska haastaa itsensä uusien ongelmien parissa, kuten tämän perjantain pulmakin osoittaa. Tällä kertaa pitää päätellä, mikä kirjain kuuluu numeron 4 eteen, jotta sarja jatkuu.

A1 D2 I3 ?4

Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viikon 39/2007 perjantaipulma saattoi pistää aivonystyrät töihin. Tehtävä ei ollut järin vaativa, mutta kuitenkin mielenkiintoinen. Neliön kärjissä oleviin Y-kirjaimiin voi päätyä neljää eri reittiä pitkin ja lisäksi jokaiseen neliön sivuilla olevaan kahdeksaan Y-kirjaimeen kolmea eri reittiä pitkin. Siten 1 x 4 + 3 x 8 = 28.

Julkaistu perjantaina 5.10.2007 klo 19:33 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Numerotaulut
Seuraava
Ehdokas 621