Panettone

panettone
Kuva
cb Nicola

Joulunaika tuo ruokakauppoihin maukkaan panettone-leipomuksen. Tämä Italian Milanon seudulta kotoisin olevan pullamainen, makea hedelmäkakku valmistetaan ja nautitaan juuri näin jouluisin ja uudenvuoden tienoilla. Panettonen tunnistaa kaupassa helposti sen matalan kupolimaisesta ja pyöreästä muodostaan. Tyypillinen panettone on usein kääritty suojapaperiin tai pakattu kätevään kantolaatikkoon. Kuohkea leipämäinen herkku sisältää perinteisesti kuivattuja hedelmäpaloja, kuten appelsiininpaloja, sitrushedelmiä, sitruunankuorta sekä rusinoita. Nykyään myynnissä on lukemattomia variaatioita maustamattomista suklaisiin leipiin.

Italiankielinen sana panettone juontaa juurensa sanasta panetto, joka tarkoittaa pientä leipää. Sanan merkitys muuttuu, kun perussanan loppuun lisätään -one pääte, joka tarkoittaa suurta leipää. Netissä törmää tavan takaa urbaaniin legendaan Tonin leivästä eli pane di Toni. Selityksessä kuvataan, miten eräs Toni-niminen leipuri aikoinaan joskus 1900-luvun alussa kehitti panettonen. Leivonnaisen historia lienee kuitenkin paljon vanhempi, sillä panettonesta on varmoja mainintoja jo vuodelta 1599. Sanalle on sittemmin kehitetty muitakin selityksiä, kuten Pietro Verrin (1728-1797) pan de ton eli luksusleipä.

Panettone on etenkin eurooppalaisten suosiossa, mutta se on valloittanut maailmaa aina Etelä-Amerikkaa, Yhdysvaltoja, Australiaa ja jopa Afrikkaa myöten. Italialaiset leipomot tuottavat nykyään yli sata miljoonaa panettonea ja sen johdannaisia joka jouluksi. Myynnin arvo on lähes kuusisataa miljoonaa euroa. Maailman suurin panettonen kuluttajamaa on Peru, joka ahmii 1,3 kiloa tätä makoisaa leipää henkilöä kohti vuodessa jättäen jälkeen jopa isäntämaansa Italian.

Julkaistu lauantaina 7.12. klo 13:56 avainsanoilla historia, lingvistiikka ja ruoka.

Edellinen
Moulin Rouge! Musikaali
Seuraava
Skrolli 4/2024