Oregon 150 vuotta

Ystävänpäivä on jo tutuksi tullut merkkipäivä ystäville ja läheisille. Helmikuun 14. päivänä on myös Oregonin osavaltion syntymäpäivä. Vuosi 2009 on kaiken kukkuraksi erityisen muistettava aika, sillä Oregon täyttää tänään 150 vuotta. Osavaltio sijaitsee Yhdysvaltojen länsirannikolla Tyynenmeren rannalla. Sen naapurivaltioita ovat Washington pohjoisessa ja Kalifornia etelässä sekä Nevada kaakossa ja Idaho idässä. Oregonista tuli Yhdysvaltojen 33. osavaltio 14.2.1859 oltuaan tätä ennen uudisasukkaiden territorio 1840-luvulta lähtien. Valtion suurin kaupunki on monille suomalaisillekin tuttu Portland, jossa asuu suurin piirtein saman verran asukkaita kuin Helsingissä eli noin 575 000 asukasta ollen näin Yhdysvaltojen 30. suurin kaupunki. Kaupungin lähialueet mukaan lukien alueella asuu kaiken kaikkiaan hieman yli kaksi miljoonaa ihmistä. Koko osavaltion väkiluku on noin 3,8 miljoonaa asukasta. Oregonin pääkaupunki on Salem, jonka asukkaiden määrä on hieman yli 150 000.

Portland
Kuva
Aster

Oregonin asutus katsotaan alkaneen jo 15 000 vuotta sitten alueelta löytyneiden asutuksen merkkien perusteella. Alkuperäisheimot olivat asuttaneet osavaltion alueen viimeistään 1700-luvulle tultaessa. James Cook seilasi rannikon tuntumassa vuonna 1778 etsiessään Luoteisväylää. Varsin vilkkaaksi Oregon alkoi käydä 1800-luvulle tultaessa, jolloin monet tutkimusretkikunnat vaelsivat alueen halki. Näistä ensimmäisiä oli Lewisin ja Clarkin retkikunta 1811.

Osavaltion nimen alkuperästä ei ole aivan täyttä varmuutta, mutta joidenkin lähteiden mukaan se liitetään valtion läpi kulkevan Columbia-joen intiaaninkieliseen Ouragon-nimeen. Toisen selityksen mukaan nimi juontaisi juurensa kirjoitusvirheestä. Wisconsin-joen alkuperäisnimi Ouisiconsink oli ranskankielisessä 1800-luvun alun kartassa kirjoitettu kahdelle riville tavuviivalla muodossa "Ouaricon-sint". Ranskalaisten seikkailijoiden kerrotaan kutsuneen aluetta Hurrikaanijoeksi (le fleuve aux ouragans, pyörremyrskyjen joki) rannikolla puhaltavien voimakkaiden tuulten mukaan.

Wasco Wheat Country
Kuva
Gary Swain

Tämän päivän Oregon on mitä suuremmassa määrin maatalousvaltio aivan kuten se on ollut lähes koko historiansa. Laajat metsät työllistävät myös metsäteollisuutta, joka on valtion toinen merkittävä talouden peruspilari. Nykyaikainen Oregon on monien suuryritysten kotipaikka, joista mainittavin on urheiluvälineistään tuttu Nike. Valtion pittoreskit näkymät rannikolla ja vuoriston maanteillä ovat tuttuja näkyjä monissa elokuvissa ja eritoten automainoksissa. Oregonissa onkin kuvattu useita tuttuja elokuvia, kuten Hohto (The Shining, 1980) ja Pelastakaa Willy (Free Willy, 1993).

Kuva
Logan Crouch

Pohjoisen sijaintinsa vuoksi Oregon muistuttaa paljon Pohjoismaita metsineen ja järvineen. Vaikka osavaltio ei olekaan varsinaisesti turistikohde, tarjoaa se luontomatkailijalle loistavat puitteet samoiluun ja retkiin luonnon helmassa sekä upeat puitteet talvilajien harrastamiseen. Luonto Oregonissa on kuvauksellinen ja monin paikoin täysin koskematon, sillä laajat erämaa-alueet jäävät osavaltion melko harvalukuisten maanteiden väliin. Oregoniin ei ole suoria lentoja Suomesta, mutta esimerkiksi New Yorkista voi vaivattomasti jatkaa kotimaan lennolla mantereen poikki länsirannikolle Portlandiin. Matka on pitkä ja ylittää monet aikavyöhykkeet, sillä aikaero Helsingin ja Portlandin välillä on 10 tuntia. Vaiva kannattaa, koska Oregon on kokemisen arvoinen matkakohde. Vuosi 2009 on kaiken lisäksi juhlavuosi, joten onnittelut ovat paikallaan 150-vuotiaalle Oregonin osavaltiolle!

Julkaistu lauantaina 14.2.2009 klo 10:51 avainsanoilla historia, matkailu ja tapahtumat.

Edellinen
Tekijänoikeuksien suoja-aika
Seuraava
Auringon lämmittäessä