Omenastruudeli

Kuva
Lynne

Syksyisen omenasadon aikaan leivotaan kaikenlaisia omenaherkkuja. Makea ja täyteläinen omenastruudeli on helppo ja nopea valmistaa. Tämä kahvipöydän ihana herkku on kotoisin Keski-Euroopasta ja tarkemmin Unkarin ja Pohjois-Balkanin eli entisen Jugoslavian alueelta. Sieltä se on kulkeutunut itävaltalaiseen keittiöön, jossa se oli erityisen suosittu wieniläisleivonnainen 1800-luvun Habsburgien valtakunnassa. Struudeli-sana on peräisin saksan kielen pyörrettä tarkoittavasta Strudel-sanasta. Struudeli valmistetaan ohuen ohuesta filotaikinasta rullaamalla, mistä juontaa assosiaatio virran pyörteeseen. Omenastruudeli lienee tämän täyttävän makuelämyksen tunnetuin versio, vaikka muitakin täytteitä luonnollisesti leivonnaisen sisään voi leipoa. Omenat sopivatkin täytteeksi näin syksyllä, kun omenasato on parhaimmillaan.

Omenastruudeli

12 kpl
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • ¼ tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 4-5 rkl vettä
  • voiteluun voisulaa
  • pinnalle tomusokeria

täyte

  • 400 g hapahkoja omenoita
  • 50 g voita
  • 1 dl korppujauhoja
  • ¾ dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 dl rusinoita
  • ½ dl mantelirouhetta

Sekoita jauhot, muna, suola ja öljy. Lisää joukkoon vettä vähitellen niin, että taikina jää melko kiinteäksi. Vaivaa taikinaa noin viisi minuuttia, jotta taikinaan muodostuu sitkoa. Peitä taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin noin tunniksi. Kuori ja halkaise omenat sekä poista siemenkodat. Leikkaa omenanpuolikkaat ohuen ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi. Levitä pöydälle puhdas leivinliina ja ripottele päälle jauhoja. Kauli ja venyttele taikinaa varovasti jauhoja apuna käyttäen mahdollisimman ohueksi noin 40 x 30 cm kokoiseksi levyksi. Levitä taikinalevyn päälle ensin korppujauhot ja sitten omenaviipaleet. Voitele omenaviipaleet voisulalla. Ripottele päälle keskenään sekoitettu sokeri ja kaneli, rusinat ja mantelirouhe. Jätä toisesta reunasta noin viiden sentin alue ilman täytettä, jotta täyte ei pursua yli struudelia käärittäessä. Kääri taikina rullalle leivinliinaa apuna käyttäen. Toimi mahdollisimman nopeasti, sillä taikina kostuu täytteestä nopeasti. Nosta rulla uunipannulle leivinpaperin päälle ja muotoile sarveksi. Sivele pinta voisulalla ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi leivinliinalla peitettynä. Siivilöi omenastruudelin pinnalle tomusokeria. Tarjoa esimerkiksi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Julkaistu perjantaina 16.10.2009 klo 17:00 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Blog Action Day 2009
Seuraava
Ohjelmoijan kehitys