Omenat kuuluvat loppukesän ja alkusyksyn ruokapöytään muodossa jos toisessa. Kotipuutarhojen omenasato antaa jälleen aiheen loihtia mitä ihanimpia omenaherkkuja, joista omenapiirakka on varmasti se kaikkein suosituin. Mikäli ei satu omistamaan omaa puutarhaa tai omenapuita, voi aina kääntyä kaupan hedelmävalikoiman puoleen. Omenoita saa ympäri vuoden, vaikka parhaimmilta ne tuntuvat maistuvan juuri näin loppukesästä. Lämmin vastaleivottu omenapiirakka saa veden kielelle, eikä sen leipominenkaan ole vaikeaa.
Omenapiirakka
8 annosta- 150 g leivontamargariinia
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl kanelia
Täyte
- 800 g happamia omenoita
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 dl fariinisokeria
- 1 dl rusinoita
- 1 tl kanelia
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää joukkoon muna koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pane taikina jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. Kuori omenat tarvittaessa ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Pane omenat kulhoon ja lisää muut täytteen ainekset. Levitä taikinasta 2/3 piirakkavuoan (24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte vuokaan. Kauli lopusta taikinasta leivinpaperin päällä kansi piirakalle. Nosta kansi piirakan päälle, sulje reunat ja pistele pintaan muutamia reikiä haarukalla. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa haaleana vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.