Nopea värivirheen korjaus

Satuin ottamaan valokuvan eräästä kohteesta väärällä valkotasapainolla. Kiireessäni unohdin vaihtaa kameran valkotasapainoasetuksen edellisestä kuvauskohteesta, joka oli ollut sisätiloissa ja hehkulampun valossa, ulkotilan aurinkoiseen valaistukseen. Seurauksena oli väärin valottunut valokuva, jossa hallitsi sinisen eri sävyt (kuva 1). Tällaisen värivirheen voi helposti korjata, mikäli kuvasta on olemassa digitaalinen negatiivi, joka yleensä on RAW-muotoinen kuva. Tällä kertaa otin kuvan taskukameralla, jossa ei tällaista mahdollisuutta ollut. RAW on tyypillinen digitaalisten valokuvien tallennusformaatti, jossa on mahdollisimman vähän kameran prosessoimia muutoksia. Käytännössä RAW-kuva on yleensä muokkaamaton kuva suoraan kameran muistista. Tällaiselle kuvalle voidaan helposti tehdä erilaisia jälkisäätöjä kuten juuri valkotasapainon korjauksia.

Taskukamerat tallentavat kuvat pääasiallisesti JPG-formaatissa. Tämä on käytännöllinen kuvaformaatti, sillä sitä voidaan käyttää sellaisenaan esimerkiksi nettisivuilla ja korkealaatuisina jopa painotuotteissa. Tällaiset kuva ovat tosin jo valmiiksi prosessoitu ja ennen kaikkea ne on pakattu pienempään kokoon, mikä tulee esille vertailtaessa RAW- ja JPG-kuvien tiedostokokoja. Prosessoituja kuviakin voi toki muokata jälkeenpäin käyttämällä kehittyneitä kuvankäsittelyohjelmia. Photoshop Elements on monipuolinen kuvankäsittelyohjelma, jolla voi yrittää korjata minulle sattuneen valkotasapainon vääristymän.

  1. Valitse Enhace-valikosta Adjust Color ja tästä valikosta Color Variations.
  2. Lisää vihreän määrää valitsemalla Increase Green -vaihtoehto kaksi kertaa.
  3. Lisää punaisen määrää valitsemalla Increase Red -vaihtoehto kolme kertaa.
  4. Valitse lopuksi OK.

Liiallinen sinisyys on saatu poistettua. Korjaus on hyvin yksinkertaista. Jos kuvassa on liiaksi jotain tiettyä väriä, kuten sinistä, vihreää tai punaista, voi sitä korjailla lisäämällä puuttuvia värejä. Tässä tapauksessa lisäsin vihreää ja punaista liian siniseen kuvaan, jolloin kuva alkoi näyttää tyydyttävältä (kuva 2). Otin kohteestani kuvan myös kunnollisella valkotasapainosäädöllä, jonka olin asettanut auringonpaisteelle sopivaksi. Vertailukuva (kuva 3) osoittaa, että oikeilla kameran säädöillä kuva näyttää luonnolliselta. Värivirheestä korjattu kuva ei vielä vastaa todellisia värejä, mutta tätäkin voi luonnollisesti korjailla tästä eteenpäin. Photoshopista löytyy lukuisia työvälineitä, joilla kuvaa voi korjailla, mutta alkuperäiseksi sitä ei tietenkään enää saa. Ammattivalokuvaaja Bryan Peterson on tosin todennut, että on järkevämpää kuluttaa aikaansa kameran takana ottamalla heti kunnollinen valokuva kuin tuhlata aikaansa kuvaruudun edessä korjailemassa huonoja otoksia.

Julkaistu Mondayna 19.10.2009 klo 18:45 avainsanoilla Photoshop ja valokuvaus.

Edellinen
Inglourious Basterds
Seuraava
Solmio-ohjeita