Musiikkitalon kulisseissa

Musiikkitalo järjestää näin kesäaikaan kulissikierroksia. Yleisöllä on mahdollisuus kurkistaa valtavan talon kulisseihin ja takahuoneisiin, joihin normaalisti ei ole pääsyä muutoin kuin talon henkilökunnalla ja esiintyjillä. Jännittäviä esittelykierroksia järjestetään joka torstai, ja sen aikana pääsee kiertelemään Musiikkitalon kellarikerroksista aina ylimpään katonrajassa sijaitsevaan tarkkaamoon asti. Kiehtova kulissikierros kestää puolitoista tuntia, jonka aikana kävellään paljon, lasketaan ja noustaan jonkin verran portaita, eikä kierros ole kaikilta osiltaan esteetön. Kello 15 iltapäivällä käynnistyvään kierrokseen kannattaa ostaa 17 euron hintainen lippu ajoissa joko talon omasta lipunmyyntipisteestä tai lippuja välittävistä myyntipaikoista.

Musiikkitalon kellari
Kuva
Matti Mattila

Minulle Musiikkitalo on tuttu lähinnä vain konserttiyleisönä. Olen vieraillut talossa lukuisia kertoja, joten yleisötilat on tullut jo nähtyä. Eilen torstaina minulla oli tilaisuus nähdä taloa myös toisesta näkökulmasta, kun osallistuin Musiikkitalon backstage-passilla uudistuneeseen kulissikierrokseen. Talon pääaulaan oli iltapäivän kierrokselle kerääntynyt noin parikymmentä uteliasta, jotka minun tavoin olivat kiinnostuneet paikoista, joissa moni ei ole käynyt ja joihin ei tavallisilla esittelykierroksilla pääse. Esittelyn aikana pääsimme tutustumaan talon arkkitehtuuriin, toimintaan ja esitystekniikkaan, joskaan kovin montaa takahuoneiden tarinaa emme kuulleet.

Musiikkitalon backstage-huone
Kuva
Matti Mattila

Rakennusteknisesti Musiikkitalo on monella tapaa omassa lajissaan. Jos joskus tulee ihmetelleeksi, mikä talon rakentamisessa maksoi niin paljon, kannattaa osallistua kulissikierrokselle, jonka aikana selviää, mihin ne rakennuskustannukset ovat uponneet. Yksi talon erikoisuuksista ovat nimittäin tärinää ja resonanssia vaimentavat kumikerrokset tukipilareissa. Itse asiassa koko näyttämö ja katsomo on tavallaan erillään talon muista rakenteista, koska ne lepäävät näiden vaimentimien varassa. Toinen mielenkiintoinen erikoisuus on talon ilmanvaihto, joka on rakennettu siten, ettei siitä nouse 20 desibeliä enempää ääntä. Normaalisti ilmanvaihtoputkistoissa kulkeva ilma synnyttää kohinaa, mutta Musiikkitalossa on tältä osin hiirenhiljaista. Pääsimme kierroksen aikana katsomon alle, jossa yleisölle tuotetaan raitista ilmaa tuolien alta. Kun seuraavan kerran vierailet Musiikkitalossa, katsopa tuolisi alle. Sieltä löytyy ritilä, josta saliin pumpataan ilmaa.

Kierros eteni salamyhkäisistä kellaritiloista esiintymislavan taakse, jossa sijaitsevat myös ne kuuluisat backstage-tilat. Itse lavalle emme tällä kertaa päässeet, vaan saimme katsella sitä vain ovensuusta, koska Musiikkitalossa rakennetaan parhaillaan urkuja ja lava oli näin osittain työmaana. Loppuhuipentuma oli ylimmässä kerroksessa sijaitseva kuvatarkkaamo. Sieltä on hulppeat näkymät katsomon yli suoraan lavalle. Mikäli korkeat paikat kammoksuttavat, kannattaa tässä vaiheessa jäädä käytävälle. Tarkkaamon etuseinä on nimittäin lasia, ja sen edessä saattaa tuntea huimausta. Mielenkiintoinen iltapäivä erikoisessa rakennuksessa on ainutlaatuinen kokemus, joten tilaisuus kannattaa käyttää hyödyksi.

Julkaistu perjantaina 8.7.2022 klo 9:05 avainsanalla arkkitehtuuri.

Edellinen
Vinkkejä kauneudenhoitoon
Seuraava
Turun funikulaari