Tietotekniikasta puhuttaessa Linux-käyttöjärjestelmää ei voi sivuuttaa. Suomalaisen Linus Torvaldsin alullepanema ja vuonna 1991 julkaisema käyttöjärjestelmä on parissakymmenessä vuodessa vakiintunut alan yhdeksi de facto -tuotteeksi. Sittemmin Linux on vallannut konesaleja ja kotikoneita maailmanlaajuisesti. Aivan viime aikoina kotimainen käyttöjärjestelmämme on saanut taas lisää palstatilaa lehdissä ja näkyvyyttä medioissa, kun älypuhelimissa ja tableteissa räjähdysmäisesti yleistynyt Android-käyttöjärjestelmä alkoi vallata markkinoita. Androidin pohjalla pyörii suosittu Linux, jonka päälle on siis valmistettu nyttemmin miljoonissa mobiililaitteissa hyrräävä käyttis.
Linuxin suosio perustuu paljolti sen avoimen lähdekoodin ideologiaan. Avoimen lähdekoodin ajatusmaailmaan kuuluu siis avoimuus eli tuotteen lähdekoodi on vapaasti saatavana ja kuka tahansa voi tehdä siihen muutoksia haluamallaan tavalla. Avoimuus onkin siivittänyt Linuxin kehitystä, kun tuhannet ja taas tuhannet Torvaldsin kaltaiset koodaajat ovat lisänneet käyttöjärjestelmään uusia ominaisuuksia ja parannellut entisiä tuotteen pysyessä samalla avoimena uusille muutoksille. Avoimuudesta seuraa myös muita etuja, kuten tuotteen edullinen hinta. Linuxin hinta onkin erittäin asiakasystävällinen, sillä käyttis ei halvimmillaan maksa mitään.
Linus Torvaldsin kahdenkymmenen vuoden uurastus palkitaan tänä vuonna arvostetulla suomalaisella Millenium-teknologiapalkinnolla. Millenium on samalla kotimaamme tunnustus Torvaldsin tekemästä työstä, joka on liiankin vaatimattomasti vienyt Suomea maailmankartalle. Harvalle perusälypuhelimen käyttäjälle jossakin päin maailmaa tulee ensimmäiseksi mieleen, että hänen mobiililaitteensa ydin perustuu suomalaiselle työlle ja että Suomi on se sama maa, joka on jo ennestään muutenkin globaalisti kunnostautunut mobiiliviestinnässä. Kansainvälinen Millenium-palkinto jaetaan joka toinen vuosi ja nyt siis tänä vuonna Suomen omalle pojalle Linus Torvaldsille ja siinä samalla maailmanmainetta niittäneelle Linux-käyttöjärjestelmälle. Saavutuksesta on syytäkin olla ylpeä, sillä Torvalds on valmistunut samasta opinahjosta Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta, josta itsekin olen tutkintoni käynyt pokkaamassa.