Memorial Day avaa kesäkauden

Tänään on toukokuun viimeinen maanantai ja se on Yhdysvalloissa kansallinen vapaapäivä Memorial Day eli muistopäivä. Veteraanien päivän lisäksi Memorial Day on toinen virallisista vapaapäivistä, jotka on omistettu isänmaataan puolustaessaan menehtyneiden sotilaiden muistoksi. Päivää vietetään vuosittain aina toukokuun viimeisenä maanantaina samalla, kun sää lämpenee ja monet oppilaitokset ovat valmistautumassa kesään. Ajankohtaansa nähden Memorial Day -päivästä onkin muodostunut epävirallinen kesäkauden avaus. Veteraanien päivää sen sijaan vietetään kaikkien isänmaataan puolustaneiden muistoksi joka vuosi aina samana päivänä marraskuun 11.

Kuva
Matti Mattila

Pohjois-Amerikan sisällissodassa vuosina 1861-1865 yli 550 000 ihmistä menetti henkensä. Näiden vuosien aikana monet kansalaiset ryhtyivät viemään kukkia sodassa kaatuneiden haudoille. Monet pohjoiset ja eteläiset kaupungit pitävät itseään Memorial Dayn syntysijana, mutta vuonna 1966 presidentti Lyndon B. Johnson (1908-1973) julisti New Yorkin osavaltiossa sijaitsevan Waterloon kaupungin päivän viralliseksi syntypaikaksi. Vuonna 1865 waterloolainen farmaseutti Henry C. Welles (1821-1868) ehdotti, että kaupunki varaisi erityisen päivän sodassa kuolleiden muistoksi. Seuraavana vuonna kaupunki sitten viettikin ensimmäisen virallisen huomiota osoittavan päivän sodassa menehtyneille. Entinen sisällissodan kenraali ja sotaveteraanien järjestön perustaja John A. Logan (1826-1886) ehdotti vuonna 1868, että toukokuun 30. päivänä vietettäisiin vuosittaista muistopäivää kansakuntaa jakaneen sodan myllerryksessä kaatuneiden muistoksi. Päivää ryhdyttiin kutsumaan Decoration Day -nimellä ehkä juuri siksi, että tuohon aikaan kukat kukkivat yleisesti koko maassa.

Tultaessa 1900-luvulle lähes jokainen osavaltio oli julistanut Decoration Dayn viralliseksi vapaapäiväksi. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen päivän merkitystä laajennettiin myös maailmansodassa kaatuneiden muistoksi ja toisen maailmansodan jälkeen päivää alettiin kutsua Memorial Dayksi. Vuonna 1971 kongressi määräsi päivän viralliseksi vapaapäiväksi ja vakiinnutti sen ajankohdaksi toukokuun viimeiseksi maanantaiksi. Suomessa vietetään vastaavasti kaatuneiden muistopäivää vuosittain toukokuun kolmantena sunnuntaina.

Lähde
Yhdysvaltain ulkoministeriö

Julkaistu maanantaina 26.5.2014 klo 18:50 avainsanoilla historia ja tapahtumat.

Edellinen
Tähtishakki - osa 24
Seuraava
Tiedettä, taidetta, historiaa