Mediapalvelimen asentelua - osa 3

Mediapalvelimen laitteet olivat paikoillaan ja kone ohjelmistojen asentelua vaille valmis tositoimiin. Neljännen kiintolevyn asentamisessa jouduin käyttämään hieman luovuutta, sillä HP:n erikoisruuvit eivät vääntyneet kiintolevyn kylkiin. Leikkasin muovista neljä suikaletta, joihin porasin kaksi reikää kuhunkin. Ruuvasin tavallisilla pienillä kiintolevyn ruuveilla suikaleet levyn kylkiin. Toisiin reikiin ruuvasin sitten nämä erikoiset eristeruuvit ja työnsin koko virityksen kehikkoon. Ongelma oli ratkaistu.

Mediapalvelimessa hyrräsi nyt kaikkiaan neljä kiintolevyä. Yksi oli pyhitetty käyttöjärjestelmälle ja kolme oli varattu varsinaiselle mediasisällölle. Ennen kuin irrotin kiintolevyt vanhasta NAS-asemasta, kopioin niiden sisällöt ulkoiselle kiintolevylle, jota olin käyttänyt jo aiemminkin varmuuskopiointiin. NAS-aseman levyt tulisivat nimittäin kohta formatoitua. Käynnistin Windowsin levynhallinnan, jossa yhdistin kaikki kolme fyysistä kiintolevyä yhdeksi loogiseksi spanned-volyymiksi. Koska koneessa oli kahta eri levykokoa, oli luonnollinen valinta juuri tämä spanned-volyymi. Nopea formatointi tuotti osapuilleen seitsemän teratavun aseman, johon palautin varmuuskopiolevyllä odotelleen mediakirjastoni. Vajaan 800 gigatavun ja noin 53 000 tiedoston kopiointi USB-levyltä kesti melkein kolme tuntia.

Asensin mediapalvelimeen ilmaisen Plex-serverin. Valinta oli käytännöllinen, sillä älytelevisiossani oli jo valmiiksi Plex-soitin, joten mediasisältö alkoi näkyä telkkarissa ilman ylimääräistä päänvaivaa. Erityisen tyytyväinen olen HP-tietokoneen käytännöllisesti katsoen lähes äänettömään käyntiin. Kieltämättä vanhan NAS-aseman tuuletin piti pientä hurinaa. Vaikka ääni oli sekin melkein kuin kuiskaus, saattoi hurinan yön hiljaisina hetkinä kuulla selvästi. Mediapalvelinprojektini alkoi tulla päätökseen. Sain käytetystä tietokoneesta kelpo palvelimen suhteellisen edullisen hintaan. Koneessa oli valmiina 8 gigatavun keskusmuisti, jonka kasvatin 16 gigatavuun ostettuani Amazonista kaksi 4 gigatavun muistikampaa vajaalla 50 eurolla. Olin vakavasti harkinnut Buffalon NAS-aseman korvaamista toisella ja uudemmalla NAS-asemalla, mutta niiden hinnat ylittivät selvästi budjettini. Pelkkä NAS-asema olisi myös palvellut vain levytilana, kun nyt hankkimani Windows-tietokone toimii tarvittaessa varakoneena. Koko projekti tuli lopulta maksamaan arvonlisäveroineen noin 550 euroa, ja rakenteluun meni aikaa muutamia iltoja.

Windows-mediapalvelin

HankintaHinta
HP ProDesk 600 G1 -tietokone279,00 €
Kingston 4 GB muisti 2 kpl49,80 €
SATA-kaapelit19,80 €
Seagate Barracuda 5 TB -kiintolevy161,46 €
Ziyituod 4-porttinen SATA-ohjain27,40 €
Kiintolevyn asennusruuvit 8 kpl12,00 €
Yhteensä549,46 €

Julkaistu maanantaina 29.6.2020 klo 18:13 Projektit-luokassa avainsanoilla askartelu, harrastukset ja laitteet.

Edellinen
Mediapalvelimen asentelua - osa 2
Seuraava
Nyrok City Kollektion 2