Mustikoiden marja-aika on parhaimmillaan. Myös monet muut marjat odottavat poimijoitaan niin metsissä kuin puutarhoissakin. Mansikat ja mustikat taitavat kuitenkin olla ne perinteisimmät leivonnassa käytetyt marjat vadelmien lisäksi. Metsien marja-apajista tulee tietysti ensimmäisenä mieleen marjapiilot eli ne parhaat marjastuspaikat, joita ei tohdi paljastaa edes parhaalle naapurille. Marjapiilot ovat tosin muutakin kuin oivallisimmat mättäät metsissä. Herkullinen marjapiilo nimittäin syntyy vaivatta kotikeittiössä tuoreista marjoista ja maukkaista aineksista. Löysin jauhoistaan ja margariineistaan tunnetun Raision keittokirjasta houkuttelevan näköisen reseptin, jolla mystisen hyvät marjapiilot syntyvät alle tunnissa. Raaka-aineiden lisäksi valmistamiseen tarvitaan muffinipelti tai muffinsivuokia.
Marjapiilot
12 kplpohja
- 200 g Sunnuntai Leivontamargariinia
- 1½ dl sokeria
- 1 muna
- 4 dl Sunnuntai Täysjyvävehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- koristeluun tomusokeria
täyte
- 4 dl mustikoita
- ½-1 dl sokeria
- 2-3 rkl perunajauhoja
Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kääri taikina kelmuun ja laita taikina tunniksi jääkaappiin. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valmista täyte sekoittamalla marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Ota pohjataikinasta 1/3 erilleen kansia varten. Jaa loppuosa 12 palaan. Painele palat muffinipellin voideltujen syvennysten tai silikonivuokien pohjalle ja reunoille. Lusikoi marjatäyte syvennyksiin. Kauli erilleen otettu taikina levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota taikinasta juomalasilla tai piparimuotilla 12 pyöreää kantta (halkaisija 7 cm). Nosta kannet lastan avulla marjapiilojen päälle. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota jäähtyneet marjapiilot varovasti esimerkiksi veitsen avulla. Koristele tomusokerilla.