Mannerheim-museo

Nyt voi jo väittää kevään olevan kynnyksellä. Mahtavan upea aurinkoinen lopputalven kevätsää on houkutellut ihmisiä ulkoilemaan. Monien ulkoilijoiden kädessä on keikkunut kamera, ja onhan tämä päivä ollutkin ihanteellinen ja suorastaan valokuvauksellinen. Yksi jos toinenkin oli päättänyt ikuistaa vuoden ehkä valoisimman ja lämpimimmän päivän, kuka kännykkäkamerallaan, kuka järjestelmäkamerallaan. Joka tapauksessa reippailijoita riitti kaikkialla kaupungin keskustassa.

Mannerheim-museo

Oma sunnuntaikävelyni suuntautui tällä kertaa Kaivopuistoon. Olen jo pitkään suunnitellut vierailua Mannerheim-museossa ja tänään oli sitten vihdoin aika ryhtyä tuumasta toimeen ja panna täytäntöön tämäkin projekti. Carl G. E. Mannerheim on meille jokaiselle suomalaiselle tuttu valtionpäämies ja sotasankari. Hänen suurenmoiset saavutuksensa ovat jääneet lähtemättömästi maamme historiaan, ja paljolti hänen ansioistaan maallamme on yhä itsenäisyytemme.

C. G. E. Mannerheim (1867-1951)

Mannerheim syntyi 4. kesäkuuta 1867 Louhisaaren linnassa, joka sijaitsee Askaisten kunnassa lähellä Turkua. Mittavan uransa hän aloitti Haminan kadettikoulussa, josta sotilasura jatkui kaikkiaan 30 vuoden ajan keisarillisen kaartin rykmentissä Venäjällä. Tiedustelumatka ratsain Aasian halki 1906-1908 oli samalla paikallisten kulttuurien tutkimusmatka Helsingin yliopistolle. Tuolta matkalta ovat peräisin lukuisat lahjat ja kaadetut eläimet, jotka nyt ovat nähtävillä Mannerheim-museossa. Toinen maailmansota veti myös Suomen mukaan vihollisuuksiin. Vapaussodan 1918 lisäksi Mannerheim toimi armeijan ylipäällikkönä Talvisodassa 1939-40 ja Jatkosodassa 1941-44 sekä presidenttinä vuosina 1944-46. Vaiherikkaan elämänsä viimeiset vuodet Mannerheim eli hiljaisesti viettäen talvet Sveitsissä ja kesät Suomessa. Hän kuoli 83-vuotiaana 28 tammikuuta 1951, ja haudattiin Hietaniemen sankarihautausmaalle 4 helmikuuta kaikin kunnianosoituksin.

Museo

Mannerheimin asunto on nyt museona. Hän asui talossa vuosina 1924-51 aina kuolemaansa asti, jonka jälkeen Mannerheim-säätiö muutti sen museoksi. Näyttelyt on jaettu molempiin kerroksiin ja niissä voi tutustua Mannerheimin henkilökohtaiseen esineistöön sekä laajaan kunniamerkkikokoelmaan. Museon sisäänpääsymaksuun sisältyy aina noin tunnin mittainen opastettu kierros, joka rikastuttaa käyntiä huomattavasti. Museokaupasta voi ostaa edulliseen hintaa erilaisia marsalkkaan liittyviä esineitä kuten videoita, kirjoja, snapsilaseja, rintakuvia ja paljon muuta. Ehkä kaikkein tärkein ostos on Mannerheimin muotokuva kehystettynä, jonka tulisikin olla jokaisen itseään kunnioittavan suomalaisen seinällä. Museo on vierailun arvoinen ja täydentää elävällä tavalla historiamme muistikuvia.

Julkaistu sunnuntaina 25.3.2007 klo 19:09 avainsanalla museot.

Edellinen
Pieni ja pippurinen
Seuraava
Kuuma talvipäivä