Maisterisjätkä

Presidentinvaalikampanjat kävivät kuumimmillaan alkuvuodesta. Yksi jos toinenkin presidenttiehdokas ryyditti kampanjaansa erilaisin oheistuottein. Tyypillisin myyntiartikkeli oli kirja, jonkinasteinen muistelmateos. Jotkut kauppasit lisäksi mukeja ja muuta kitschiä muistoksi vaalikampanjasta ja ehdokkaasta. Kävelin sattumalta Antikvariaatti Sofian ohi Helsingin Vuorikadulla Kluuvissa eräänä lauantaipäivänä joitakin viikkoja ennen presidentinvaaleja. Liikkeen ikkunan eteen oli nostettu pari laatikkoa, jotka pursuivat alennusmyynnissä olleita kirjoja. Pikkuinen kirpeä pakkanen ei estänyt minua selaamasta poistolaatikoiden tarjontaa, jonka hinnat liikkuivat 50 sentistä pariin euroon kirjalta. Pian käteeni tarttui muutaman vuoden takainen Maisterisjätkä-kirja, jonka on kirjoittanut nyttemmin kansan tietoisuuteen noussut kansanedustaja ja Perussuomalaiset-puolueen puheenjohtaja Timo Soini. Kirjalla oli hintaa tasan yksi euro, ja päätin ostaa sen. Olihan Soini samaan aikaan ehdokkaana presidentinvaaleissa, joten valinta oli kaikin puolin nappiin osunut.

Soini, Timo: Maisterisjätkä

Menin liikkeeseen sisälle maksamaan pakkasessa kylmäksi viilentyneen kirjan. Myyjä katsoi ostostani ja totesi: "Jaa, tämä on se euron kirja sieltä ulkoa." Hän jatkoi: "Halvalla menee, mutta tuskin Soinista presidenttiä tulee, joten eipä tuosta kirjastakaan keräilyharvinaisuutta saa." Naureskelin pitkän linjan antikvariaattikauppiaan puheille ja kaivoin kuvetta taskusta. Presidentinvaalit tulivat ja menivät, ja myyjän ennustus Soinin menestyksestä toteutui. Kirja jäi sittemmin lojumaan kirjahyllyyni melkein kahdeksi kuukaudeksi, kunnes otin sen matkalukemiseksi jokunen aika sitten. Parisataasivuinen opus kertoo lyhyesti Timo Soinin äänellä ja hänen omilla sanoilla kansansuosiossa paistattelevan poliitikon alkutaipaleen vuodesta 1962 aina lähimenneisyyteen vuoden 2007 eduskuntavaaleihin. Reippaan neljänkymmenen vuoden lyhyeen historiaan mahtuu värikkäitä aikoja, jotka alkavat SMP:n riveistä ja päätyvät monien vaiheiden jälkeen nykyiseen oppositiopuolueeseen Perussuomalaisiin. Soinin kirja on ajoittain leppoisaa luettavaa ja saa paikka paikoin lukijan suupielet hymyyn.

Timo Soini tunnetaan monivivahteikkaista sanoistaan ja värikkäästä puhetyylistään. Maisterisjätkä-kirjaa lukiessani jouduin pettymään. Poissa olivat nimittäin ne kirjavan karismaattiset sanankäänteet ja sutkautukset, joista mies nykyään tunnetaan. Kirjan kerronta oli itse asiassa erittäin ilmeetön ja tyylitön ja täynnä lyhyenläntiä päälauseita. Sanamuodot olivat yksinkertaisia, ja kirjassaan Soini näyttää keskittyneen vain sanomaansa. Maisterisjätkän sanoma jää kuitenkin hieman epäselväksi. Kirja lienee pieni omaelämäkerrallinen ja lyhyt historiikki, jolla kirjoittaja tarkastelee väliaikatilannetta eli mitä on tullut tehtyä ja miten hyvä maku siitä on jäänyt suuhun. Teksti on asiallista ja onneksi on, sillä aggressiivista propagandaa tuskin kukaan muu kuin politiikan ortodoksiuskovainen olisi jaksanut lukea. Menneitä Soini ei ole lähtenyt kaivelemaan pintaa syvemmälti ja antaa tapahtuneiden asioiden hautautua historian haikeuteen. Maisterisjätkästä on hieman vaikeaa saada otetta, sillä teksti siirtyy ajoittain nopeasti aiheesta toiseen ja varsinainen juoni jää lukijalle hämärän peittoon. Ehkäpä tämänkaltaisissa autobiograafeissa ei ole tarkoituskaan kuljettaa mitään yhtä ydinajatusta vaan kertoa vain päiväkirjanomaisesti tapahtuneet ja niiden seuraukset. Timo Soinin Maisterisjätkä on joka tapauksessa mukavaa luettavaa ja harmitonta ajanviettoa.

Soini, Timo

Maisterisjätkä

ISBN
978-951-31-4080-9
Kustantaja
Tammi

Julkaistu torstaina 26.4.2012 klo 17:45 Kirjat-luokassa avainsanoilla historia, politiikka ja vaalit.

Edellinen
Valion Luostari
Seuraava
Käytännöllisiä vinkkejä arkeen