Kosketusnäytöt ovat tuoneet tietokoneiden käyttöön aivan uudenlaisen käyttökokemuksen. Erilaisia kosketukseen perustuvia laitteita on tosin ollut jo paljon ennen kosketusnäyttöjä, mutta nämä ovat usein olleet niin sanottuja piirtopöytiä. Kosketusnäyttö on hyvin intuitiivinen. Sormella käytännössä kosketetaan kohdetta, jolloin kosketus saa aikaiseksi toiminnan tietokoneessa. Silmien ja sormien koordinointi on huomattavasti toimivampaa kosketusnäytöllä kuin piirtopöydällä. Ennen kuin piirtopöytää voi käyttää tehokkaasti, pitää sen koordinointia opetella samaan tapaan kuin hiiren käyttöäkin. Kosketusnäyttöjen lisäksi markkinoille on tullut monenlaisia kosketusalustoja, jotka yhdistävät hiiren ja kosketusnäyttöjen toiminnallisuuksia. Kosketusalustat eivät juuri eroa piirtopöydistä muuten kuin, että niillä voi antaa tietokoneelle ohjauskomentoja erityisen styluksen eli ohjainkynän sijaan sormilla.
Logitech Touchpad T650 on kätevä ja pienikokoinen kosketusalusta. Tämänkaltaisista laitteista kulkee erilaisia suomenkielisiä termejä, kuten ohjausalusta, ohjauslevy ja kosketuslevy, mutta englanninkielinen sana touchpad on melko yksiselitteinen. Hankin tässä jokin aikaa sitten T650-lankun, koska hiirikäteni ranne oli alkanut kipuilla liiallisen käytön seurauksena. Ajattelin, että josko kosketusalusta olisi ainakin väliaikainen ratkaisu, jotta hiirikäsi pääsisi edes hetkeksi lepäämään. Laitteen asennus oli erittäin suoraviivaista, vaikkakin lopputulos oli kannaltani täysin epäonnistunut. Logitech nimittäin asensi koneeseeni suomenkielisen ohjelmiston kysymättä minulta mitään. Käytän pelkästään englanninkielisiä sovelluksia käyttöjärjestelmää myöten, joten pettymys oli totta kai suuri, kun vääränkielinen softa oli tullut koneeseeni. Hetken siinä manasin taas näitä liian viisaita asennusohjelmia, mutta eipä siinä muu auttanut kuin yrittää poistaa kaikki mahdolliset Logitechin asennukset koneesta. Suomenkielinen versio oli asentunut siksi, että ohjauspaneelissa olen kertonut laitteeni sijaintimaaksi Suomen ja että käytän suomalaista numero- ja päivämäärämuotoa. Tämä sitten riittikin asennusohjelmalle ja tuloksena oli ohjelmaversio, jonka suomenkielisiä käsitteitä en suoraan sanoen edes ymmärtänyt.
Ohjelmistoasennusten poistaminen Windows-käyttöjärjestelmästä pitäisi periaatteessa onnistua. Asennuksen poistaminen onnistuu siis vain periaatteessa, sillä joka tapauksessa koneeseen ja ennen kaikkea käyttiksen rekisteriin jää ikuisiksi ajoiksi merkintöjä, joiden poistaminen käsityönä on jopa lähes mahdotonta. Poistin nyt kuitenkin Logitechin sovellukset ja vaihdoin ohjauspaneelista sijaintimaaksi Yhdysvallat ja lokalisointiformaatit niin ikään Amerikan malliin. Automaattinen asennus ei luonnollisestikaan enää käynnistynyt, kun laitoin kosketusalustan USB-vastaanottimen uudelleen koneeseen. Käyttöjärjestelmän rekisteriin oli siis jäänyt merkintä, että automaattinen asennus oli jo kertaalleen suoritettu. En alkanut putsaamaan rekisteriä, vaan siirryin Logitechin nettisivuille lataamaan englanninkielistä ohjelmaa. Aivan ensimmäiseksi Logitech vei minut kuitenkin, jälleen automaattisesti, suomenkielisille sivuille. Tämä on joillekin käyttäjille ihan hyvää asiakaspalvelua, mutta tuottaa minulle vain turhaa vaivaa. Vaihdoin nettisivujenkin kielen Amerikan englanniksi ja pääsin vihdoin lataamaan oikeankieliset ohjelmaversiot.
Ohjelmistojen uudelleenasennus onnistui lopulta vaivattomasti. Latasin samalla kertaa uusimman firmwaren eli laiteohjelmiston version ja kaavailin päivittäväni myös itse laitteen saman tien ajan tasalle. Aluksi tarkistin laitteen nykyisen ohjelmistoversion, joka oli 041.000.00033. Uusin versio oli puolestaan 041.001.00038 eli piirun verran uudempi. Käynnistin lataamani päivitysohjelman. Tietokoneessa ei näyttänyt tapahtuneen mitään, mutta tämä oli odotettua, sillä luin etukäteen Logitechin käyttäjäfoorumista asennusohjeet. Logitechilla ei ollut omia laiteohjelmiston päivitysohjeita, joten jouduin tukeutumaan vertaistukeen. Seuraavaksi käynnistin asentamani Unifying-sovelluksen, jolla laiteohjelmiston päivitys asennetaan. Valitsin listalta kosketusalustani ja painoin Update Firmware -painiketta, joka oli nyt aktiivisena. Aiemmin painike oli pois käytöstä, koska en ollut vielä käynnistänyt laiteohjelmiston asennusohjelmaa. Kuvaruudulle tuli selkeät ja onnekseni englanninkieliset ohjeet, joita seuraamalla päivitys onnistuu. Alustani oli tosin juuri samaan aikaan latauksessa, joten päivitys ei käynnistynyt ennen kuin alustan akku oli ladattu täyteen.
Monien mutkien kautta sain vihdoin hankkimani Logitech Touchpad T650 -kosketusalustan käyttökuntoon. Laitteessa on tosin vielä sellainen ongelma, että jos tietokoneessa on hiiren painikkeet vaihdettu keskenään vasenkätistä käyttäjää silmällä pitäen, toimivat alustan sorminäppäilyt vastaavasti ikään kuin väärin päin. Tämä tuottaa pientä lisävaivaa, mikäli haluaa jatkaa hiiren käyttöä vasemmalla kädellä ja näpytellä samalla kosketusalustaa oikealla kädellä. Pitänee vain opetella käyttämään alustaa käyttöohjeista poikkeavalla tavalla. Kaikkiaan Logitechin kosketusalusta on erinomainen apuväline ja myös esteettisesti tyylikkään näköinen. Laite toimii langattomasti, joten ylimääräiset kaapelit eivät kerää pölyä pöydällä. Ainoastaan akun lataamiseen tarvitaan normaali Micro-USB-kaapeli, joka tulee paketin mukana. Koneen voi tosin ladata vaikka kännykän laturilla ja näin jättää ylimääräinen kaapeli varastoon. Akun lataus kestää noin kuukauden.