Disneyland 60 vuotta

Eilen tuli kuluneeksi 60 vuotta ikonisen Disneyland-teemapuiston avajaisista Yhdysvaltojen länsirannikolla Kaliforniassa vuonna 1955. Viihdemoguli Walt Disney (1901-1966) oli luonut 1950-luvulle tultaessa jo melkoisen viihdeimperiumin, jonka näkyvimpiä tuotoksia olivat sarjakuvat ja animaatiofilmit sekä myöhemmin dokumentit ja elokuvat. Kaiken tämän lisäksi Disneyn suureena haaveena oli vielä joskus avata Kaliforniassa sijainneiden studioidensa yhteyteen koko perheelle tarkoitettu teemapuisto, jossa studiovieraat voisivat viihdyttää itseään. Suunnitelmat alkoivat hiljalleen toteutua, kun Disney hankki vuonna 1953 Anaheimin kaupungin liepeiltä 1,6 hehtaarin maa-alueen tulevaa huvipuistoaan varten. Voidaan ehkä sanoa, että Disneyllä oli huvipuistostaan kirkas kuva päässään, sillä sen rakennuksia teemoittivat hänen oma tuotantonsa prinsessalinnoineen sekä haikea nostalgisuus periamerikkalaiseen pikkukaupunkiin Pääkatuineen ja sen varrella sijainneine puoteineen.

Kahden vuoden rakentamisen ja 17 miljoonan dollarin jälkeen ensimmäinen Disneyland-teemapuisto avattiin yleisölle sunnuntaina 17. heinäkuuta 1955 eli 60 vuotta sitten. Avajaiset televisioitiin ja isäntänä toimi Yhdysvaltojen tuleva 40. presidentti, tuolloin paremmin näyttelijänä tunnettu Ronald Reagan (1911-2004). Tosin Reagan tuskin vielä 1950-luvulla osasi edes kuvitellakaan, että neljännesvuosisadan kuluttua hänestä tulisi yksi maailmanhistorian nimekkäimmistä henkilöistä. Disneylandin avajaispäivä ei täysin sujunut käsikirjoituksen mukaan, vaikka päivästä muuten muodostuikin valtava menestys. Tilaisuuteen oli jaettu vain 6 000 pääsylippua, mutta paikalla oli lopulta yli 28 000 vierasta, joista suurin osa oli saapunut kutsumattomina väärennetyillä lipuilla. Sattumoisin päivä oli kaiken lisäksi yksi kuumimmista kesäpäivistä, mikä sai jopa katujen päällysteet sulamaan. Samaan aikaan putkimiehet ryhtyivät lakkoon, jolloin Disneyn oli päätettävä, onko hänellä puistossa toimivat vessat vai suihkulähteet. Disney valitsi toimivat käymälät.

Avajaispäivänä huvipuistossa riitti ongelmia. Ruoka loppui luonnollisesti kesken, koska puistossa oli viisinkertainen määrä vieraita. Kaasuvuodon takia osa puistosta jouduttiin sulkemaan ja liikennekin alueen ulkopuolella puuroutui pahoin. Nimekkäiden kutsuvierastähtien oli tarkoitus saapua eri aikoihin ja ennalta sovituin väliajoin, mutta ruuhkien takia kaikki tähdet saapuivatkin samaan aikaan. Disney itse oli enimmäkseen tietämätön kaikista vastoinkäymisistä juontaessaan avajaisia. Kaikesta päätellen avajaiset olivat yhtä suurta kaaosta. Puistosta tuli kuitenkin erittäin suosittu ja kymmenen vuoden kuluttua vuonna 1965 siellä oli vieraillut jo 50 miljoonaa kävijää. Ensimmäisen puistonsa menestyksen innoittamana Disney alkoi suunnitella toista huvipuistoa itärannikolle Floridaan 1960-luvun puolivälissä. Hän ehti kuitenkin kuolla vuonna 1966 ennen kuin rakentaminen Orlandossa oli alkanut. Toinen teemapuisto, Walt Disney World, avattiin lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1971, ja se on nykyään maailman vierailluin viihdekeskus yli 50 miljoonalla vuotuisella vieraallaan. Sittemmin Disney-huvittelukeskuksia on noussut eri puolille maailmaa. Lähin Disneyland sijaitsee Pariisin ulkopuolella Ranskassa, jossa se avattiin vuonna 1992.

Julkaistu Saturdayna 18.7.2015 klo 10:48 avainsanoilla historia, huvit ja tapahtumat.

Edellinen
Taidekoti Kirpilä
Seuraava
Logitech Touchpad T650