Kannettava retkitietokoneeni jaksoi vaivoin pyörittää pöhöttynyttä Windows 10 -käyttöjärjestelmää. Aluksi suoritus tuntui siedettävältä, mutta jo muutaman elintärkeän sovelluksen asennus teki koneesta hitaan. Päätin vaihtaa käyttöjärjestelmän kevyempään merkkiin. Lubuntu ei nyt tullut enää kyseeseen, sillä se ei toiminut koneessa lainkaan. Nyt tulikin sopiva hetken kokeilla paljon puhuttua Chromium-käyttistä, jota uudet Chromebook-tietokoneet pyörittävät. Chromium on avoimen lähdekoodin tuote, joka pohjautuu Linux-ytimeen. Käyttöjärjestelmästä on karsittu kaikki ylimääräinen ja sen sanotaan olevan todellinen pilvikäyttöön soveltuva nettikäyttis. Lisäksi Chromium on riittävän kevyt asennettavaksi vanhempaankin koneeseen.
Chromiumin lähdekoodin voi ladata vapaasti projektisivustolta. Koodi pitää vielä kääntää ja paketoida asennettavaan kuntoon. Touhuun voi upota tunti jos toinenkin, joten päätin mennä sieltä, missä aita on matalin ja latasin valmiin ISO-tiedoston. Tein tiedostosta taas USB-tikun asennusta varten ja annoin asennusohjelman höylätä kannettavan tietokoneeni kiintolevyn tyhjäksi. Jonkin ajan kuluttua kone buuttasi ja käynnisti Chromiumin. Ensimmäinen käynnistys kesti todella pitkään, ja aloin jo epäillä, että asennus ei onnistunut sittenkään. Loputtoman pitkän odottelun jälkeen käyttöjärjestelmä nousi viimein pystyyn. Ensi vaikutelmat olivat uteliaat. Chromium näytti helppokäyttöiseltä ja sitä se hetken kokeilujen jälkeen olikin. Säädöt olivat minimaaliset mutta tarkoitukseen sopivat ja riittävät. Kaikki pyöri Chrome-selaimesta tutussa käyttöliittymässä.
Chromium vaikutti hyvältä käyttöjärjestelmältä. Sain kuitenkin käsityksen, että se tulee vielä kehittymään. Aikani käyttistä pyöriteltyäni päätin kuitenkin palata takaisin Windows 10:n pariin siitäkin huolimatta, että se toimi kankeasti heikkotehoisessa koneessani. Tökkäsin koneeseen Windowsin sisältäneen USB-tikun ja asensin vanhan tuttavuuden takaisin. Tällä kertaa jätin oletusasetukset jenkkiarvoihin jo asennusvaiheessa. Asennuksen jälkeen tosin kävin lisäämässä suomalaisen näppäimistön asetukset ohjauspaneelissa ja samalla vaihdoin päivämäärä- ja kellonaika-asetukset kotimaiseen muotoon. Jälleen kerran perusasennettu Windows pelasi alkuun ketterästi, mutta resurssisyöpöt ohjelmat saivat koneen taas polvilleen. Ehkäpä vielä palaan takaisin Chromiumin käyttäjäksi, kunhan käyttöjärjestelmä tuosta vielä kehittyy.