Läppärin uudelleenasennus - osa 2

Olen käyttänyt englanninkielistä Windows-käyttöjärjestelmää aina sen ensimmäisestä versiosta alkaen. Noihin aikoihin käyttöjärjestelmiä ei vielä käännetty suomeksi, joten Lontoon kieli oli ainoa vaihtoehto eikä lainkaan huono sellainen. Sittemmin olen joutunut käyttämään myös suomenkielistä Windowsia, tosin huonolla menestyksellä. En tahdo löytää käännetystä käyttöjärjestelmästä suomenkielisillä termeillä haluamaani ja joudunkin usein kääntämään katseeni kuvakkeisiin. Tässä vaiheessa lienee turha mainita, että netistähän ei löydy juuri lainkaan ohjeistusta suomeksi, mitä tulee käyttöjärjestelmää koskeviin visaisiin kysymyksiin. Tämän alustuksen jälkeen lienee itsestäänselvää, että asensin kannettavaan tietokoneeseen tälläkin kertaa englanninkielisen käyttöjärjestelmän.

Blue Screen on computer
Kuva
Matti Mattila

Koneeseen asentuikin ulkomaankieltä puhutteleva järjestelmä muitta mutkitta. Aloin säätää ohjauspaneelin kautta muutamia asetuksia, kuten sijainti, päivämäärä, aikavyöhyke ja numeroformaatit, jotka vaihdoin suomalaisiksi. Jossakin vaiheessa vilkaisin starttivalikkoa ja hämmästyin suuresti. Valikkoon oli ilmestynyt suomenkielisiä sovelluksia, kuten kalenteri, kartta, laskin ja monia muita ihan kotimaisella kielellä ilmaistuja applikaatioita. Kunkin rivin vieressä oli himmeällä teksti: "new", joka kertoi, että sovellus oli vastikään asennettu. Windows 10 oli taustalla alkanut korvata alun perin englanninkielisiä sovelluksia suomenkielisiksi. En ollut uskoa näkemääni todeksi. Kiiruhdin äkkiä takaisin ohjauspaneeliin ja aloin palauttaa asetuksia takaisin Amerikan Yhdysvaltojen suuntaan. Hiljalleen suomenkieliset sovellukset alkoivat palata takaisin englanninkielisiksi, ja minulla oli taas, ainakin melkein, täysin ulkomaankielinen käyttöjärjestelmä.

Pääsin eroon kummallisesta tapahtumasta jättämällä jenkkiasetukset koneeseen. Sen verran tein kuitenkin muokkauksia asetuksiin, että vaihdoin kellonajan esityksen 24-tuntiseksi ja päivämäärän suomalaiseen muotoon samoin kuin numeroformaatitkin. Kone hyrräsi nyt valmiina käyttöön. Perusasennuksella jopa vanha ja hidas läppäri näytti suoriutuvan vähintäänkin kohtuullisesti, vaikka mihinkään salamasuoritukseen se ei tietenkään kyennyt. Selkeästi Windows 10 toimi nopeammin ja jouheammin kuin koneen alkuperäinen Windows 7 -versio. Se oli suorastaan tahmea, ja niinpä olin sen aikoinaan vaihtanut erityisesti läppäreihin hyvin sopivalla Ubuntun kevytversiolla eli Lubuntulla. Vasta kun olin asentanut koneeseen Chrome-selaimen ja Nortonin nettiturvan, hidastui se dramaattisesti. Läppäri alkoi taas tuntua suorastaan käyttökelvottomalta. Pitkään en jaksanut värkin matelua kestää, kun päätin kokeilla todellista kevytkäyttistä, mutta siitä kerron seuraavassa kirjoituksessa.

Julkaistu tiistaina 21.6.2016 klo 18:07 avainsanoilla laitteet ja ohjelmistot.

Edellinen
Läppärin uudelleenasennus - osa 1
Seuraava
Läppärin uudelleenasennus - osa 3