Läkähdyttävä helle

Kampissa oli tänään puoli kahden aikaan iltapäivällä 25 astetta lämmintä. Olin menossa Kampin keskukseen vilvoittelemaan, sillä se on eräitä ainoita komplekseja Helsingissä, jossa on ilmastointi. Tavarataloissa on juuri nyt tukalaa, koska monissakaan ei ole ilmastointia. Meidän leveysasteillamme ilmastoinnista on lyhytaikainen ilo. Helteisiä jaksoja saattaa vuoden aikana olla yhteensä parin viikon verran. Investointi kalliiseen ilmastointiin voi tuntua turhalta.

Kelit ovat kaiketi muuttumassa lämpimämpään suuntaan. En muista tällaisia jokakesäisiä hellejaksoja olleen vielä kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Ehkä niitä olikin, mutta ne eivät ole jääneet mieleen samalla tavalla kuin nämä 2000-luvun kesät. Paljon puhutaan ilmaston lämpenemisestä. Noinkohan se tapahtuu vain muutamassa vuodessa? Kaipa näitä kuumia viikkoja on ollut aina, mutta nyt ne tuntuvat yhä kuumemmilta.

Oma ilmastointiprojektini ei ole edennyt, vaikka olen suunnitellut sitä jo pari vuotta. Tosin viime syksynä pyysin tarjouksen ilmastoinnin asentamisesta eräältä alan yritykseltä. Sain postitse kasan esitteitä, mutta mitään ei tapahtunut sen jälkeen. En ole ollut itse aktiivinen ja kovasti ihmettelen, miksi myyjä ei ole pommittanut minua. Jos asiakas vain vähänkin antaa vinkkiä mahdollisesta kaupanteosta, on myyjä yleensä herkeämättä asiakkaan kimpussa, kunnes kauppa syntyy. Tai asiakas kimmastuu liian aggressiivisesta myyntityöstä.

Suomessa asiakkaan ei tarvitse pelätä aggressiivisia myyjiä. Täällä kun ei ole kunnon kilpailua, niin ei myöskään tarvitse kilpailla asiakkaista. Muutamat alat tosin tekevät tässä onneksi poikkeuksen, kuten mobiiliviestinkauppa. Ilmastointiprojektini saattaa taas nytkähtää hieman eteenpäin, sillä olen tainnut vihdoinkin ratkaista, mihin poistoilman letku asennetaan. Asennus onkin ollut koko ajan korkein kynnys aparaatin hankkimisessa. Aikani kokeilin tuuletinsysteemejä, mutta luovutin lopulta. Niiden teho on olematon. Loppujen lopuksi nehän vain kierrättävät sitä samaa lämmintä ilmaa.

Kampin keskukseen menin oikeastaan vain vilvoittelemaan. Siellä on miellyttävän viileätä ja penkeillä on mukava istuskella katsellen ympärillä hyöriviä ihmisiä. Välillä voi poiketa viereisen päivittäistavarakaupan kylmätiskien väliin vilvoittelemaan vielä enemmän. Lämmin kesä on mukava, erityisesti silloin kun se osuu oman kesäloman kohdalle.

Julkaistu sunnuntaina 9.7.2006 klo 14:52 avainsanalla sää.

Edellinen
Kesälauantain joutilaisuus
Seuraava
Ilmastointi - osa 1