Lainkuuliainen ministeri

Ministeri on lähtökohtaisesti lainkuuliainen. Näin lausui keskustapuolueen pääministeri Matti Vanhanen Ylen haastattelussa viime viikonloppuna. Kysymys tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun Ruotsin viikon vanhasta hallituksesta oli eronnut ensimmäinen ministeri talousepäselvyyksiensä vuoksi. Myös muita ministereitä on alusta asti epäilty erilaisista pikkurikkeistä. Lopulta naapurimaamme hallituksesta erosi lyhyen ajan sisällä kaksi ministeriä ja kolmannen eroa ollaan veikkaamassa lähipäiviksi.

Ruotsin uuden porvarihallituksen alkutaival on ollut raskas ja ennätyksellinen. Muutamassa asiassa uusi hallitus on tehnyt maansa sisäpoliittisia ennätyksiä, kuten nyt esimerkiksi lyhin ministerinpesti kautta aikain. Toisaalta nämä sattuneet tapahtumat ovat normaalia alkuhämmennystä. Kun juna lähtee liikkeelle, voi kyydistä aina joku pudota. Ikävintä vain on seurata laiturille jääneiden sosiaalidemokraattien epäurheilijamaisia tempauksia hallitustyön hankaloittamiseksi. Joka tapauksessa Ruotsissa käydyt keskustelut ministerien lainkuuliaisuudesta ovat kantautuneet meillekin.

Suomessa on nyt vaadittu televisiomaksurekisterin julkistamista sen jälkeen kun selvisi, että monet uudet ruotsalaisministerit olivat jättäneet maksun maksamatta. Lisäksi on tivattu istuvien ministeriemme lainkuuliaisuutta, johon pääministeri onkin jo ehtinyt vastata ilmoittamalla, ettei sellaisia asioita sovi kysyä. Mitä tulee televisiomaksurekisterin julkistamiseen, en voi muuta todeta kuin, että on hyvin asiat Suomessa, jos keskustelu käy näin alhaalla navan tasalla. Rekisterin julkistaminen loukkaa räikeästi kansalaisten tietosuojaa. Henkilöt, joilla ei ole televisiota, saatetaan leimata maksupinnareiksi täysin suotta. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole valmiit tällaisten epäkohtien korjaamiseen aiheettoman syyllistämisen synnyttyä. Ministerien lainkuuliaisuutta on puolestaan aivan turha kysellä. Ei tarvitse kuin muistella muutamien ministeriemme toilailuja, kuten Ulf Sundqvist (velallisen epärehellisyys), Kauko Juhantalo (koplaus) ja Anneli Jäätteenmäki (valehtelu).

Julkaistu torstaina 19.10.2006 klo 17:43 avainsanalla politiikka.

Edellinen
Jäteongelma
Seuraava
Jäätävää tihkua