Lainaa kesäloman suunnitelmiin?

Kesäloma on vuodesta se aika, johon tehdään paljon suunnitelmia. Monesti se on ainoa mahdollisuus koko vuonna tehdä jotain enemmän aikaa vaativia projekteja. Vaikka rahallisessa puolessa apuna ovat usein kesälomarahat, voi joskus tulla eteen tilanne, että syystä tai toisesta tarvitset silti lainaa.

Lainan tarpeen syynä voi olla esimerkiksi se, että olet juuri aloittanut uudessa työssä ja saanut palkatonta vapaata kesälomaksi, ja lomarahoja ei ole vielä ehtinyt kertyä paljoa, tai lomarahat maksetaan vasta loman jälkeen ja suunnitelmasi vaativat rahoitusta ennen tätä. Olipa syy mikä tahansa, yhteinen tekijä on, että lainoja kannattaa aina vertailla ennen päätöksen tekemistä. Lainojen vertailu auttaa selkiyttämään itselle, minkälaisiin ehtoihin on sitoutumassa, kun hyväksyy lainatarjouksen. Lainanvertailusivustolle tulee ensin täyttää tietoja halutusta lainasummasta ja omia tietoja, jotta palvelu voi hakea tarjoukset eri lainanantajilta. Tämä vaihe ei kuitenkaan sido lainatarjouksista kiinnostunutta mihinkään.

Mihin tarkoitukseen lainaa voi hakea

Lainan tarpeita on yhtä monta kuin hakijoitakin. Vakuudettomien lainojen ehdottomasti paras puoli on se, että kukaan ei kysy sinulta, mihin aiot käyttää lainaamasi rahat. Kesäloman projekteja voivat olla vaikka talon seinien maalaus tai laiturin uusiminen kesämökillä. Ehkäpä saunaan tarvitaan uusi kiuas, tai esikoisen rippijuhliin on tulossa 50 vierasta ja vaatteetkin pitäisi hommata. Toisilla voi olla haaveissa lomareissu, josta on puhuttu jo kauan, mutta budjetista puuttuu vielä osa.

Kuva
Towfiqu Barbhuiya

Lainaa voi siis hakea mihin tarkoitukseen vain, mutta ilman kunnon harkintaa näin ei kuitenkaan kannata tehdä. Lainoilla on aina korot, joten olisi hyvä miettiä etukäteen, onko laina omaan elämäntilanteeseen se paras ratkaisu. Toisissa tapauksissa etukäteen säästäminen, mikäli taloustilanne sen sallii, voi tulla edullisemmaksi kuin vakuudeton laina. Monesti tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Lainaa hakiessa tulee kuitenkin pitää mielessä, että kuukausierät on lisättävä talouden menoihin niin kauan, kunnes laina on kokonaan maksettu. Tästä syystä lainaa haetaankin monesti hiukan suurempiin ja harvemmin tarvittaviin menoeriin. Tällöin hankinnan maksaminen pikkuhiljaa lainan lyhennysten muodossa on perusteltua.

Toinen mietittävä asia ennen suurempaa hankintaa on se, missä muodossa lainan haluaa ottaa. Vaihtoehtoja tähän on nimittäin useita. Vakuudettomia lainoja saa niin perinteisistä pankeista kuin yksityisiltä rahoituslaitoksiltakin. Tämän lisäksi vaihtoehtoja ovat erilaiset kulutusluotot ja muut osamaksut sekä luottokortit. Luottokortin käyttäminen voi tuntua helpolta vaihtoehdolta, etenkin jos sellainen sattuu jo lompakosta löytymään valmiina. Se ei aina ole kuitenkaan paras vaihtoehto rahoittaa suurempia hankintoja.

Erillisen vakuudettoman lainan ottaminen voi tulla edullisemmaksi kokonaiskustannuksiltaan kuin luottokortin vinguttaminen aivan tappiin. Lisäksi luottokorteissa on yleensä se huono puoli, että niiden kuukausimaksuerä vaihtelee käytetyn luoton määrän mukaan. Erillisessä lainassa on tavallisimmin kiinteä kuukausierä, jota maksetaan koko laina-ajalta. Tämä helpottaa talouden suunnittelua.

Julkaistu Thursdayna 12.5.2022 klo 18:31 avainsanalla talous.

Edellinen
Bruno Brazil Black Program - osa 2
Seuraava
Snookerin maailmanmestaruuskisat