Kymmentä yli kymmenen

Tietoisuus ajankulusta on aina ollut tärkeää ihmiskunnalle. Luonnon omaa rytmiä on seurattu jo vuosituhansia ja aikaa on siinä sivussa mitattu mitä erilaisimmilla tavoilla. Ajanlaskuakin on rukattu moneen otteeseen samalla kun aikaa mittaavat laitteet ovat tulleet tarkemmiksi. Aurinkokellot olivat ensimmäisiä ajannäyttäjiä. Myöhemmin ajan mittaamiseen valjastettiin erilaisia materiaaleja, kuten vesi ja hiekka tiimalaseihin. Mekaaniset kellot ilmestyivät joitakin satoja vuosia sitten. Varsinaiset vieterivetoiset timmarit kokivat päivänvalon joskus 1400-luvun jälkeen. Heilurikello kehitettiin noin 1600-luvulla. Näistä ajoista eteenpäin kello on kokenut suuria muutoksia. Suuret ja kömpelöt ajanlaskijat saatiin mahdutettua pian taskuun, ja rannekellokin yleistyi 1800-luvulla.

Elektroniikan myötä kellokin on kehittynyt mekaanisesta laitteesta liikkumattomia osia sisältäväksi insinöörityön taidonnäytteeksi. Digitaaliset numeronäyttöiset kellot olivat 1900-luvun tuotoksia. Nykyään matkapuhelinten kello korvaa yhä useammin fyysiset rannekellot ja muut aikaraudat. Tästäkin kehityksestä huolimatta viisarikellojen markkinat ovat yhä suuret. Lehdissä näkee jatkuvasti upeita ja suuria rannekellomainoksia, joissa kellosta luodaan mielikuva tyylikkäänä arvoesineenä. Monet rannekellot ovatkin haluttuja eritoten niiden edustaman korkean statuksen vuoksi. Mainoksissa kellot yhdistetään menestyneisiin julkisuuden henkilöihin, ja näin luodaan vaikutelma kellon aikaansaamasta arvostuksesta seurapiireissä.

Hyvin tehtyjen kellomainosten eräs yksityiskohta yhdistää kaikki kellot merkistä riippumatta. Kun viisarikellon kellotaulusta otetaan kuva, viisarit asetetaan lähes poikkeuksetta kymmentä yli kymmenen asentoon. Vaihtoehtoisesti aika voi olla myös kymmentä vaille kaksi. Pääasia on kuitenkin, että viisarit muodostavat V-kirjaimen muodon. Tällä viisarien asennolla kellotaulussa oleva valmistajan logo jää parhaiten näkyviin, kun viisarit eivät peitä sitä. Logo pyritään pääsääntöisesti sijoittamaan keskelle kellotaulun yläreunaa. Viisarit tuotemerkin ympärillä vahvistavat sen näkyvyyttä erottaen logon muusta kellotaulun usein runsaistakin merkinnöistä.

Viisareiden 10.10 asentoa pidetään eräänlaisena teollisuusstandardina. Asento on esteettisesti miellyttävä, koska viisarit muodostavat ikään kuin hymyilevän suun. Jos viisarit olisivat alaspäin, loisi se apaattisen mielialan. Jotkut kellomerkit tosin siirtävät viisarit 8.20 asentoon. Tässäkin tapauksessa viisareilla halutaan rajata kellon tuotemerkki silloin, kun se on sijoitettu kellotaulun alaosaan. Kymmentä yli kymmenen viisareiden asennolle löytyy tietysti myös muitakin selityksiä. Nämä selitykset ovat enemmän tai vähemmän kuvitteellisia urbaanilegendoja ja tyypillisesti luotu jälkeenpäin selittämään jotain vallalla olevaa ilmiötä. Erään selityksen mukaan kyseinen kellonaika on jonkun kuuluisan historian henkilön, kuten Abraham Lincolnin, John F. Kennedyn tai Martin Luther Kingin kuolinhetki. Joku on arvellut viisareiden V-kirjaimen tarkoittavan toisessa maailmansodassa yleistynyttä voitonmerkkiä, joka tulee englannin kielen voittoa tarkoittavasta victory-sanasta.

Viisareiden kymmentä yli kymmenen asento mainoksissa on vanhaa perua. Ensimmäiset tämäntyyppiset kellomainokset voidaan ajoittaa 1920-luvulle, jolloin Time-lehdessä mainostettiin kelloja tällä mielihyvääkin tuottavalla viisariasennolla. Nopea tarkastelu esimerkiksi Amazon-verkkokaupan kellotarjonnasta vahvistaa säännön viisareiden asettelusta. Jopa digitaaliset numeronäyttöiset kellot osoittivat jotakuinkin aikaa kymmentä yli kymmenen. Kävin läpi sadan kellon kuvat. Näissä kuvissa 3 kelloa (3 %) osoitti 8.20 aikaa ja 12 kelloa (12 %) osoitti jotain muuta aikaa. Suurin osa kelloista (85 %) osoitti 10.10 minuutin parin heitolla. Niissäkin tapauksissa, joissa viisarit oli asetettu alassuin, kellotaulun yläosaa hallitsi jokin yksityiskohta, jonka ei haluttu peittyvän viisarien taakse. Selasin läpi vielä noin 250 kellonkuvaa, joissa vallitsi pakonomainen sääntö viisareiden asennosta. Yhdessäkään kellossa ei ollut täysin poikkeavaa kellonaikaa. Näyttää siis siltä, että kellomainosten aika on kymmentä yli kymmenen.

Julkaistu keskiviikkona 21.5.2008 klo 17:38.

Edellinen
Chitty Chitty Bang Bang trivia
Seuraava
Matkailijan muistilista