Konsernin johtaminen

Lainema, Matti: Konsernin johtaminen

Sain tänään lopullisen tuloksen strategisen johtamisen kurssin tentistä. Kurssi alkoi jo lähes kolme kuukautta sitten ja koostui peräti kahdesta tentistä. Ensimmäisessä tentissä tentattiin varsinainen luento-osuus kun taas toisessa tentattiin tenttiin liittyvä kirjallisuus. Kurssi ei mennyt lainkaan huonosti. Oikeastaan olen erittäin tyytyväinen tulokseen, joka olikin oikein ilahduttava uutinen näin kesän kynnyksellä. Nyt on hyvä mieli ottaa kesä ja hyvin ansaittu kesäloma vastaan. Vaikka silloin tällöin joku päivä tuntuukin harmaalta eli asiat eivät oikein tunnu luistavan, täytyy kuitenkin muistaa, että kyllä niitä hyviäkin päiviä elämään mahtuu. Niin myös tälläkin kertaa.

Kieltämättä nyt tenttaamani strategisen johtamisen kirjallisuus oli melko vaativa. Erityisesti, kun ottaa huomioon, että johtamisen sivuainekokonaisuus on minulle vain sivuaine. En siis ole mitenkään vihkiytynyt valtiotieteisiin, vaikka kyseinen tiedekunta nämä kurssit järjestääkin. Tästäkin huolimatta koin Henry Minztbergin Strategy Safari -kirjan erinomaisena perusteoksena perehdyttäessä strategisiin koulukuntiin. Teos oli jaettu koulukunnittain ja sen lukeminen oli lopulta melko vaivatonta, kunhan keskittyi asioihin luku kerrallaan.

Toinen erinomainen tenttikirjani oli Matti Laineman Konsernin johtaminen. Vaikka konsernin johtaminen ei olekaan juuri nyt kovin ajankohtaista minulle, oli tätä kirjaa ilo lukea jo siinäkin mielessä, että nyt ymmärrän, mistä monialayrityksen johtamisessa on kysymys. Laineman teos on oikeastaan hänen Turun kauppakorkeakoulussa kirjoittamansa väitöskirjan helppolukuiseksi muokattu oppikirja. Eikä tätä kirjaa olekaan lainkaan huonosti kirjoitettu. Lainema tuo seikkaperäisesti esille monia konsernin johtamisessa esiin tulevia kysymyksiä ja tarjoaa niihin myös rationaaliset ratkaisut. Kirjassa käydään läpi monia johtamisen eri aspekteja aina strategisesta suunnittelusta organisaation rakenteeseen ja johdon palkitsemiseen. Kirja tuntuu aluksi vaikeaselkoiselta, mutta oman kokemukseni myötä uskon tämän tunteen johtuvan vain kokemattomuudesta lukea tieteellisesti korkeatasoista kirjallisuutta. Tämän vuoksi katsoinkin parhaaksi lukea kirjan kahteen kertaan, jotta tenttini onnistuisi. Ja hyvinhän se tentti lopulta menikin.

Lainema, Matti

Konsernin johtaminen

Miten konsernin johto voi lisätä yksikköjensä arvoa?

ISBN
951021468X
Kustantaja
WSOY

Julkaistu Tuesdayna 6.6.2006 klo 18:03 Kirjat-luokassa avainsanalla opiskelu.

Edellinen
Vanha kotiaine
Seuraava
Haave voi toteutuakin