Kingin koeajo

Kävin tänään koeajamassa Linnanmäen tämän kesäkauden uuden vetonaulan Kingi-vapaapudotuslaitteen. Ensimmäiset kokemukset ovat lyhyesti kuvattuna mahtavat. Kingin kyyti on todella uskomattoman hieno kokemus. Kyseessä on 75 metriä korkea vapaapudotustorni, jossa 24 hengen gondoli nousee ensin hitaasti ylös kiertäen samalla tornia ympäri. Saavutettuaan lakipisteensä matkustajilla on vielä hetki aikaa ihailla ainutlaatuisia näkymiä Helsingin yli gondolin pyöriessä paikallaan kierroksen. Tämän jälkeen alkaa kutkuttavan jännittävä odottelu, kunnes gondoli irtoaa nostolaitteesta ja aloittaa vapaan pudotuksen. Noin 50 metrin matkalla gondoli ja sen mukana kulkevat matkustajat saavuttavat huippunopeuden, joka on 23 metriä sekunnissa. Pudotuksessa laitteen kiihtyvyys nousee niin, että matkustajaan kohdistuu 1 g:n voima. Vertailun vuoksi voisi mainita, että hävittäjälentäjät altistuvat noin 8-10 g:n voimille ja formulakuski painautuu kaarteissa auton sisälaitaa vasten noin 5 g:n voimalla. Vapaa pudotus on sen verran sanoinkuvaamattoman ihmeellinen, ettei sitä pysty kuvailemaan, vaan alastulo pitää kokea omakohtaisesti.

Kingi
Kuva
Matti Mattila

Linnanmäellä järjestettiin tänään kahden aikaan iltapäivällä kutsuvierastilaisuus parille kymmenelle huimapäälle koeajamaan Kingi. Veturi-asiakasohjelma oli järjestänyt arvonnan pari viikkoa sitten VR:n kanta-asiakkaille. Satuin voittamaan kyydin kahdelle ja niin sitä sitten lähdettiin työkaverin kanssa pelottomina hurjapäiseen seikkailuun. Hienosti järjestetty tilaisuus alkoi pullakahvituksella ja mukaan annettiin vielä iso keltainen Kingi-kassi, johon sai nostella Linnanmäki-brändättyä Jaffaa ja tietysti kruunun. Kassissa oli jo valmiina vapaaliput Sea Life -merimaailmaan, joten iltapäivä huvipuistossa oli muutakin kuin vain ajelua uudella laitteella. Linnanmäen henkilökunta esitteli kutsuvierasryhmällemme kahvittelun jälkeen puiston muita uutuuksia, joista mainitsemisen arvoinen on Santa Claus World eli joulupukki, joka nyt päivystää huvipuistossa ympäri vuoden. Lyhyen puistokierroksen jälkeen oli aika siirtyä lähemmäksi uutuuslaitetta, johon ryhmällemme oli varattu kolmen aikaan koeajoja.

Kuva
Matti Mattila

Hieman ennen kello kolmea ryhmä kokoontui vaikuttavan Kingin eteen. Ylväs torni seisoi kiiltävänä ja huojumatta paikoillaan. Silloin tällöin tyhjä gondoli nousi ylös ja putosi yllättäen alas ikään kuin antaen ryhmällemme hieman esimakua siitä, mitä oli kohta odotettavissa. Sitten tuli viimein kutsuvierasryhmän vuoro koeajaa Kingi. Pakkasin kaikki mahdolliset irtoesineet, kuten lakin sun muut tavarat kassiin ja jätin sen lokerikkoon kyydin ajaksi. Istuuduin muotoilulle istuimelle ja laskin turvakehikon olkapäiden yli kohti vatsaa. Henkilökunta kävi pariinkin otteeseen kokemassa kehikon lukituksen ja sitten hetken odottelun jälkeen gondoli aloitti hitaan nousun kohti taivasta. Kiersimme tornin muutaman kerran ja samalla ihailin eteen avautuneita näkymiä yli kaupungin. Kirkkaalla säällä korkeuksista saattoi nähdä aina Tallinnaan asti, mutta olin sen verran jännittyneessä tilassa, etten ehtinyt paljoakaan kiinnittää huomiota yksityiskohtiin.

Gondoli pysähtyi lakikorkeuteensa ja jäi sinne vielä hetkeksi paikoilleen. Sitten vain odottelimme, kunnes yllättäen gondoli irtosi nosturista ja aloitti vapaan pudotuksen kohti maanpintaa. Ainutlaatuinen kokemus vapaasta pudotuksesta kesti loppujen lopuksi hirvittävän lyhyen aikaa ja kohta gondoli jo jarrutti pehmeästi laskeutuen lopulta takaisin aloilleen lähtöpisteeseen. Huh, huh, ei voi muuta sanoa kuin, että se oli aivan mahtava elämys. Kyytiläisillä oli heti perään mahdollisuus uuteen pudotukseen ja sehän sopi. Jäimme istumaan ja odottelemaan uusinta-ajelua. Kädet ja jalat tärisivät hieman, mutta se ei estänyt kokemaan tätä eksperienssiä uudelleen. Kohta jo taas noustiin yläilmoihin ja jälleen tultiin takaisin alas. Toinenkin pudotus oli yhtä jännittävä kuin ensimmäinen, joten ainakaan kerta-alastulolla ei vielä päässyt turtumaan vauhtiin. Kaksi kertaa sai tosin riittää. Jälleen kädet ja jalat tärisivät hetken, mutta tukevasti maan pinnalla jännitys helpotti nopeasti.

Kuva
Matti Mattila

Kingi kannattaa ehdottomasti käydä kokemassa. Ennakkoluulot ovat turhia eikä kyydissä ole mitään pelottavaa. Pudotus on niin nopea, ettei siinä paljon ehdi mitään miettiä, mutta tunne on sitäkin ainutkertainen. Laite sopii kaiken ikäisille, mutta jos korkeat paikat pelottavat, niin nousun aikana voi pitää vaikka silmät kiinni. Alas tullessaan ei ehdi maisemia ihailla. Hieno perjantainen iltapäivä onnistui täydellisesti ja jäi varmasti mieleeni. Iso kiitos tästä kokemuksesta kuuluu tietysti VR:lle ja Veturi-asiakasohjelmalle sekä ilman muuta myös Linnanmäelle, joka on mahdollistanut tämän hämmästyttävän kyydin. Huvipuisto avautuu yleisölle huomenna lauantaina 26.4., joten kannattaa heti suunnata Kingille ennen kuin laitteen eteen muodostuu tuskastuttavan pitkä jono.

Julkaistu perjantaina 25.4.2014 klo 18:44 avainsanoilla huvit ja videot.

Edellinen
Kesän sortsimuoti
Seuraava
Andy Warhol -näyttely