Andy Warhol -näyttely

Lauantaipäiväni oli tänään jälleen täynnä ohjelmaa. Heräsin aamulla jo vähän kukonlaulun jälkeen valmistautuakseni koko päivän kestäneelle retkelle Tampereelle. Helsingin Suomi-Amerikka yhdistys oli järjestänyt iloisen kevätretken Pirkanmaan pääkaupunkiin ja kohteena oli Sara Hildénin taidemuseossa järjestettävä Andy Warhol -näyttely. Bussilastillinen jäseniä ja yhdistysväkeä lähti parin tunnin matkalleen puoli kymmeneltä Helsingistä. Saavuimme Tampereen Koskikeskukseen aikataulun mukaisesti puoli kahdeltatoista ja juuri sopivasti lounasaikaan. Revohkamme suuntasi samoin tein suorinta tietä kauppakeskuksen kolmanteen kerrokseen, jossa paikallinen Amerikka-yhdistys oli varannut seurueellemme pöydät Daddy’s Diner -ravintolasta. Suomen ja Yhdysvaltojen ystävyysseuroista kun oli kysymys, niin tarjolla oli luonnollisesti maittava hampurilaisateria asiaankuuluvine juomineen sekä kirjaimellisesti suussa sulavine jäätelöjälkiruokineen. Reilun tunnin mittaisella lounastauolla ehti mainiosti vielä koluamaan kauppakeskuksen kauppoja, joista suurin osa oli tosin tuttuja jo pääkaupungin vastaavista ostosparatiiseista.

Kuva
Matti Mattila

Päivän kohokohta oli itse museovierailu puoli kahdelta. Museossa meitä odotti opas, joka asiantuntevasti esitteli näyttelyn tärkeimmät teokset sekä vei vierailijoita hieman syvemmälle taideteosten historiaan sekä tietysti itse taiteilijan elämään. Andy Warhol (1928-1987) ei esittelyjä kaivanne. Monet hänen teoksistaan ovat tätä nykyään ikonisia ja tietysti maailmankuuluja. Kukapa ei tunnistaisi Campbellin soppapurkeista sommiteltuja töitä tai Marilyn Monroesta (1926-1962) tehtyä muotokuvasarjaa puhumattakaan Mao Zedongin potretista. Kaikki nämä tunnetut työt olivat nähtävillä kohtalaisen kattavassa näyttelyssä, joka on avoinna vielä kuukauden ajan aina helatorstaille 29.5.2014 asti. Joistakin ennakkotiedoista poiketen näyttely on avoinna vielä helatorstainakin. Esillä on noin 150 teosta, jotka antavat kattavan läpileikkauksen Warholin töistä eri aikakausilta. Mieleeni jäi useitakin yksityiskohtia, mutta ennen kaikkea Rolling Stones -yhtyeelle tehty erikoinen levykansi. Rollarit julkaisivat vuonna 1971 Sticky Fingers -albumin, jonka kannen on suunnitellut itse Warhol. Taiteilija oli ystävystynyt jo 1960-luvulla Mick Jaggerin kanssa, ja näin yhteistyö oli lopulta kulminoitunut yhteen ehkä mielenkiintoisimpaan levykanteen kevyen musiikin historiassa. Muistan hyvin kyseisen levykannen, sillä pääsin sitä koulupoikana 1970-luvulla hypistelemään. Kannen eräs yksityiskohta on sepaluksen oikea vetoketju, joka on kiinnitetty lantion kohdalta otettuun valokuvaan.

Näyttelyyn tutustumiseen oli varattu ruhtinaallisesti aikaa. Ehdin pistäytyä vielä isolla kahvikupposella museon kahvilassa. Kahvittelun jälkeen aikaa jäi Tornipuodissa piipahtamiseen, vaikka en tällä kertaa mitään ostanutkaan. Tunnin aikana olisi hyvin ehtinyt käydä Näsinneulan huipullakin. Paluumatkalle bussimme lähti tasan neljältä iltapäivällä ja palasimme Helsinkiin pian kuuden jälkeen. Sää oli mitä mainioin ja aurinko paistoi koko päivän. Keväinen ilma vain oli yhä edelleen melko viileä erityisesti varjoisilla paikoilla. Hieno ekskursio mielenkiintoisen ja aikoinaan paljon puheenaiheita synnyttäneen Andy Warholin taiteen pariin onnistui mainiosti, mistä kiitos lankeaa Helsingin Suomi-Amerikka yhdistyksen puuhaväelle.

Julkaistu lauantaina 26.4.2014 klo 19:24 avainsanoilla kulttuuri, näyttelyt ja taide.

Edellinen
Kingin koeajo
Seuraava
Doxie Go -miniskanneri