Kehitys karkaa käsistä

Gramexpress 2/2006

Gramex ry:n hallituksen puheenjohtaja Risto Ryti kirjoittaa uusimman Gramexpress-lehden (2/2006) Rytinää-kolumnissaan tekijänoikeuslainsäädännön koukeroista. Hän kirjoittaa osuvasti: "...tekniikka ajaa aikaisempaa ripeämmin lainsäädännön ohitse tai on jo valmiiksi sen edellä." Lainsäädännöstämme vastaa eduskunta ja sen parisataa kansanedustajaa. Luonnollisesti lain valmistelutyö tehdään aivan muualla, mutta edustajamme loppujen lopuksi sen hyväksyvät. Rytin huomio kohdistuu 1950- ja 60-lukujen ja tämän päivän eroihin tekijänoikeuslainsäädännössä. Uusien tekijänoikeuslakien valmistelu kun kestää 10-15 vuotta. Tätä vasten on helppo ymmärtää, miten tekninen kehitys karkaa lainsäätäjän käsistä.

Itse olen aina ihmetellyt, miten vuodesta toiseen ja vuosikymmenestä toiseen samat ihmiset kykenevät aina vaan päättämään asioista. Vai kykenevätkö he? Eduskunnassakin on oikeita dinosauruksia, jotka ovat tehneet politiikkaa päivätyökseen kymmeniä vuosia. Paljon on maailma kehittynyt sitten 50- ja 60-luvun. Silti nämä samat ihmiset ovat edelleen päättämässä asioista. Heillä siis täytyy olla valtava kapasiteetti omaksua uusia asioita vuodesta toiseen aina sen mukaan, miten kehitys kulkee eteenpäin. Tämä kuulostaa uskomattomalta, mutta ehkä täytyy huokaista helpotuksesta. Tuntuu hyvältä, että kansamme asioista päättävät tällaiset yli-ihmiset. He ovat varmasti oikealla paikalla.

Näin ruusuisesti asiat eivät tietenkään ole. Sen todistaa jo jälkeenjäänyt tekijänoikeuslakimmekin. Eikä sitä tarvitse yhtään ihmetellä, kun maatamme johdetaan edelleen pitkälti 60- ja 70-luvun hyvinvointiyhteiskunnan oppien mukaan. Tästä saamme kiittää etupäässä stalinistisia sosiaalidemokraatteja ja yltiövanhoillisia keskustalaisia. Vuodesta toiseen suuret ikäluokat äänestävät samat vanhat tutut ja turvalliset edustajansa uudelle nelivuotiskaudelle. Nämä äänestäjät tuskin tietävät, minkälaisia hurjasti kehittyvän tekniikan mukanaan tuomia tekijänoikeusongelmia nyky-yhteiskunnallamme parhaillaan on. Vaikka asian heille selittäisikin, se ei heitä varmaankaan kiinnosta. Pääasia on, että kaupassa riittää voita ja leipää.

Julkaistu maanantaina 3.7.2006 klo 17:00 Lehdet-luokassa.

Edellinen
Etsin verholiikettä
Seuraava
Osta joku riepu