Etsin verholiikettä

Kesälomalla on hyvä tehdä pientä remonttia kotona. Vuoden aikana kertyy kaikenlaista pientä paikattavaa ja pestävää. Mitään suurempaa remonttia minulla ei ole tiedossa tälle kesälle, mutta ajattelin vihdoinkin laittaa ikkunaverhot kuntoon. Verhoissa ei sinällään ole mitään vikaa. Verhojen kannattimet ja kiskot sen sijaan ovat hieman ongelmalliset. Asunnossa on valmiiksi asennettu kattoon U-verhokisko, jossa käyvät ns. T-malliset verhonkannattimet. Tässä mallissa on pieni muovinen kiekko, jossa on lenkki varsinaista metallista verhonipistintä varten. Kiskot ovat mitä todennäköisemmin alumiinia.

Aivan ensimmäiseksi pitää ihmetellä, miksi kiskossa liukuva kiekko on muovia? Kevään aikana on jo kaksi näistä kannattimista murtunut. Ensimmäiseksi hajoaa se pieni eli heikoin lenkki, josta nipistin roikkuu. Olen yrittänyt etsiä verhotarvikeosastoilta tuloksetta vanhanajan metallisia kannattimia. Selväähän on, että osat tehdään muovista. Näin saadaan kuluttajat ostamaan uudet kannattimet kerran vuodessa. Tämä on kamalaa tuhlaamista, niin luonnonvarojen kuin energiankin järjetöntä tuhlaamista. Ja kaikki tämä vaiva vain siksi, että yritykset saisivat pikaiset voitot. Kestävästä kehityksestä ei ole tietoakaan. Sitä saavat pohtia sitten jälkeläisemme.

Tänä kesänä päätin lopulta laittaa tämän verhoasian kuntoon. Niinpä aloin etsiä verholiikkeitä ensin Suomen Keltaisten Sivujen nettihakukoneella. Etusivu avautui lupaavasti ja keskellä sivua suorastaan kirkui houkutteleva laatikko hakusanaa varten. Kirjoitin hakusanaksi Verholiikkeitä ja valitsin luetteloalueeksi Helsingin seudun. Painoin Hae-painiketta. Tulos oli hämmästyttävä. Helsingin seudulla ei tämän hakukoneen mukaan ole yhtään verholiikettä. Joudunko nyt periferiaan? Aikani yritin hakea erilaisilla hakusanoilla ja eri tavoilla, mutta lopputulos oli aina sama. Helsingissä ei ole verholiikkeitä.

En luovuttanut, vaan siirryin Eniron keltaisille sivuille. Jälleen kirjoitin hakusanaksi Verholiikkeitä ja alueeksi valitsin Uusimaan. Tulos oli musertava. Myös Eniro kertoi, ettei Helsingissä yksinkertaisesti ole verholiikkeitä. Kyllästyin äheltämään sekavien ja vaikeakäyttöisten hakukoneiden kanssa. En tiedä, kuka nämä hakukoneet on suunnitellut, mutta äärimmäisen tekniikkalähtöisiä ne ovat. Käyttäjäystävällisyydestä tai käytettävyydestä ei voi puhua samaan aikaan. Kaivoin lopulta painetun Keltaiset Sivut -luettelon esille. Luettelosta löysin heti yhden lupaavan liikkeen, nimittäin Runeberginkadulla sijaitsevan Stiilan. Koska oli kesälauantai, päätin tarkistaa aukioloajat heidän kotisivuiltaan. Kuinkas sitten kävikään? Stiilan kotisivuilla on ilmoitus: "Forbidden. You don’t have permission to access / on this server." Viimeistään tässä vaiheessa oli jo pakko lyödä hanskat tiskiin ja pensselit santaan. Helsingissä ei ole verholiikkeitä. Uskottava se on.

Julkaistu sunnuntaina 2.7.2006 klo 17:00 avainsanalla shoppailu.

Edellinen
Sirukortti
Seuraava
Kehitys karkaa käsistä