Kaupungin luontoa etsimässä

Järjestelin eräänä iltana CD-levyjäni. Usein CD-levyllä ymmärretään musiikkiäänitteitä, mutta tällä kertaa kyseessä olivat kymmenet tietotekniset tallenteet, jotka nekin käyttävät CD-levyjä. Osa levyistä oli maannut erään laatikon pohjalla vuosia, muutamat jo ehkä parikymmentä vuotta. En ollut enää varma, toimisivatko kaikki tallenteet yhä. Joukossa oli myös monia kokonaisia ohjelmistoja ja multimediasovelluksia, joita myytiin 1990-luvulla. Yksi tällaisista applikaatioista, jonka nyt siis löysin ikään kuin uudelleen omien varastojeni kätköistä, oli vuonna 1997 julkaistu CD-ROM Kaupungin luontoa etsimässä. Ohjelmiston on valmistanut Oppomedia Oy Opetushallituksen tilauksesta.

Kaupungin luontoa etsimässä

Digitaalinen luontokirja on yhtä aikaa tietokonepeli ja interaktiivinen animaatiotarina sekä lautapeli. Olen aikoinaan ostanut tämän tuotteen Akateemisen Kirjakaupan poistomyynnistä maksaen siitä euroajan alussa noin 15 euroa. Ilmestyessään tuotteen hinta oli 295 markkaa ja nyt alennettuna sen hinta oli pudonnut 89 markkaan. Takakannen hintalapussa on eurohinnan lisäksi yhä markkahinta, mutta viitteitä aikakaudesta siinä ei ole. Arvelen, että olen ostanut ohjelmiston noin kymmenen vuotta sitten, ehkä vuonna 2004 tai hieman aiemmin, mutta vuoden 2002 jälkeen, koska tuolloin Suomessa siirryttiin myös käteisessä rahassa euroaikaan. Halusin luonnollisesti kokeilla, josko ohjelma yhä toimii, ja niin laitoin levyn tietokoneeseen. Asennusohjelma käynnistyi Windows 7 -käyttöjärjestelmässä, vaikka asennusohjeissa puhutaan sellaisista reliikeistä kuin Windows 3.1 ja Windows 95. Nämähän olivat vielä tuohon aikaan käypiä käyttiksiä. Muutaman virheilmoituksen jälkeen ohjelma käynnistyi ja ilmoitti, että käytettävissä on enintään 256 värisävyä.

Kaupungin luontoa etsimässä -multimedialla voi tutustua nykyaikaisen kaupunkiympäristön luontoon. Asiat tuskin ovat parissakymmenessä vuodessa kovasti vanhentuneet, vaikka ohjelmistossa on paljon kuvia, aitoja luontoääniä linnunlauluineen, videoita sekä laadukkaita juontoja. Asiantuntijana on kaikkien tuntema biologi ja Korkeasaaren eläintarhan entinen johtaja Ilkka Koivisto (1932-2012). Iästään huolimatta sovellus on erittäin laadukkasti toteutettu ja tämän päivän tekniikoilla se olisi varmasti aivan huipputuote. Sovellus voitti vuonna 1997 Media & Message Grand Prix -palkinnon opetussarjassa ja valittiin vuoden parhaaksi multimediaohjelmaksi. Sovelluksen sisältö on sekä suomeksi että ruotsiksi, mitä aikanaan kiiteltiin yhdessä erinomaisen vuorovaikutuksensa kanssa. Divareissa ja nettihuutokaupoissa softaa myydään yhä muutamalla eurolla.

Julkaistu keskiviikkona 24.6.2015 klo 19:09 avainsanoilla historia ja ohjelmistot.

Edellinen
Salasanan vaihto - osa 2
Seuraava
Hextris