Kansallisoopperan suoratoistot

Suomalainen yhteiskunta alkaa jälleen sulkeutua koronaepidemian kurittamana. Monet ajanviettomahdollisuudet on viruksen leviämisen ehkäisemiseksi laitettu tauolle parempia aikoja odottamaan. Aivan kaikki kulttuuritapahtumat eivät suinkaan ole siirtyneet telakalle. Esimerkiksi kansallisoopperan produktioista voi nauttia mukavasti lämpimässä olohuoneessaan suosikkinojatuolissaan tai sohvallaan löhöillen. Ooppera on ottanut nykyaikaisen nettitekniikan avukseen ja tarjoaa kulttuurinnälkäisille suoratoistojen tallenteita vapaasti kaikkien katsottaviksi. Jos oopperat ja baletit eivät kuitenkaan satu juuri nyt viihdyttämään, aina voi aikaansa kuluttaa playamologin.com/fi/-sivuston monipuolisen tarjonnan parissa. Luvassa on varmasti toisenlaista ajanvietettä vastapainoksi korkeakulttuurille.

La Traviata

Kuva
Heikki Tuuli
Giuseppe Verdin (1813-1901) La Traviata on Kansallisoopperassa esitetyistä Verdin teoksista suosituin. Vuonna 1988 Aleksanterin teatterissa ensi-illassa nähty tuotanto on 33-vuotisen elinkaarensa aikana saanut jo lähes 200 esitystä. Vaaleana hohtava, 1800-luvulle sijoittuva lavastus ja näyttävät puvut sekä Verdin kuolemattomat sävelet valloittavat yleisön vuodesta toiseen.

Sopraanoiden repertuaarin keskeinen rooli ja erityinen taidonnäyte on La Traviatan Violetta Valéry. Esityksessä tämän roolin tulkitsee sekä Suomessa että kansainvälisillä estradeilla hurmannut Tuuli Takala. Häntä on kiitetty muun muassa "poikkeuksellisen kauniista äänestään" (Online Merker), "vangitsevasta lavasäteilystään" (Helsingin Sanomat) sekä "kiehtovasta näyttämötyöskentelystään" (Musik-in-Dresden). Helsingin Sanomat povasi Tuuli Takalasta jopa Suomen seuraavaa tähtisopraanoa jutussaan vuoden 2021 marraskuun alussa. Takalalla on ollut vuodesta 2015 lähtien kiinnitys Dresdenin Semperoperan solistikuntaan, minkä lisäksi hän esiintyy vakituisesti myös monilla maailman päänäyttämöillä, niin ooppera- kuin konserttisolistina.

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas -baletin suoratoisto ja tallenne rikkovat ennätyksiä. Esityksen suora lähetys 27.11.2021 keräsi Oopperan ja Baletin suoratoistojen historian suurimman yleisön, kun sitä seurasi lähes 92 000 katsojaa. Edellistä ennätystä piti hallussaan ooppera Covid fan tutte 62 000 katsojalla. Pähkinänsärkijän ja Hiirikuninkaan suoratoistoa ja tallennetta on katsottu viime marraskuun esityksen jälkeen Stage24:llä sekä Yle Teemalla ja Areenassa yhteensä yli 120 000 kertaa. Tallenne on nähtävissä Stage24:llä 21.6.2022 saakka.

Stage24:llä voi kerran vielä palata joulutunnelmaan myös balettien Prinsessa Ruusunen (katsottavissa 18.2.2022 asti) ja Lumikuningatar seurassa. La Traviatan lisäksi Stage24:lle palaa La Bohème -ooppera, jonka tallenne on katsottavissa 19.6.2022 saakka. Kaikki nämä tallenteet ovat nähtävissä maailmanlaajuisesti.

Julkaistu maanantaina 10.1.2022 klo 18:37 Musiikki-luokassa avainsanoilla kulttuuri, musiikki, ooppera ja pelit.

Edellinen
Helppo Excel-kalenteri
Seuraava
Tarvitsetko uutta ajanvietettä?