Kamera-aurinkolasit

Ostin useita vuosia sitten videokameralla varustetut aurinkolasit. Satuin nimittäin kerran kävelemään Helsingin Kampin kauppakeskuksessa sijaitsevan Teknikmagasinet-kaupan ohi ja pistäydyin sisään. Myymälän keskellä oli kori, johon oli pinottu tusinoittain painotuoreita tuotekuvastoja. Selailin katalogia aikani kuluksi, kunnes pian iskin silmäni mielenkiintoiseen tuotteeseen. Myynnissä oli videokameralla varustetut aurinkolasit noin viidenkymmenen euron hintaan. Hetkeäkään epäröimättä päätin ostaa moiset vakoilijalasit ja niin olinkin sitten kohta jännittävän agenttivempaimen omistaja.

Eye Glasses DVR Mini DV D008

Mini DV D008 -aurinkolasit ovat pienestä koostaan huolimatta hämmästyttävän monipuoliset. Hieman kolhoiltahan lasit tosin näyttävät, koska molemmissa sangoissa on paksut patit. Mokkuloilla on toisaalta tärkeä osa kokonaisuudessa, sillä toisessa pullukassa sijaitsee litiumakku ja toisessa tarvittava elektroniikka. Itse kamera sijaitsee sankojen keskellä linssien välissä. Kameraa ei huomaa, ellei tutki oikein tarkkaan kehyksiä löytääkseen noin millimetrin kokoisen reiän. Elektroniikkaosassa on normaali USB-liitäntä, virtakytkin ja kuvauskytkin. Komponentin sisäpuolelta löytyy vielä resetointikytkin, jolla laitteen voi palauttaa tehdasasetuksiin tylpällä tikulla, esimerkiksi paperiliittimellä. Punainen led-valo ilmaisee, että laite käynnissä ja sininen valo kertoo kuvaustilan olevan päällä. Kuvauskytkintä painamalla voi ottaa still-valokuvan ja pitämällä kytkintä hetken aikaa alaspainettuna, käynnistyy videotallennus.

Eye Glasses DVR Mini DV D008

Aurinkolasipakkaus on hyvin varusteltu. Mukana tulee kestävä suojakotelo, jossa on lenkki vyöhön kiinnittämistä varten sekä muovinen kiinnityslenkki lukolla. Kotelossa on myös puhdistusliina, joten kaikki tarvittavat välineet tulevat mukana. Pakkauksessa on lisäksi USB-kaapeli tietokoneeseen liittämistä varten. Samaa kaapelia käytetään akun lataukseen. Akun voi ladata joko mukana seuraavalla erittäin pienikokoisella laturilla tai tietokoneen USB-liitännästä. Pienellä CD-levyllä on tarvittava ajuri tietokoneyhteyttä varten, vaikka uudet Windows-käyttöjärjestelmät tosin tunnistavat lasit ilman ajuriakin ja näyttävät laitteen yhtenä massamuistina. Koko komeuden tärkein osa on tietysti muistikorttipaikka, johon menee tavallinen microSD-kortti. Lasit tukevat enintään 16 gigatavun muistia, johon mahtuu noin tunnin mittainen video, sillä akun lataus riittää noin 50-60 minuutin mittaiseen yhtämittaiseen käyttöön.

Eye Glasses DVR Mini DV D008

Videolasien mukana tulee englanninkielinen käyttöohje. Värkin käyttö on kuitenkin niin helppoa, ettei ohjeita pahemmin ensimmäisen lukukerran jälkeen tarvitse. Kamera merkkaa automaattisesti kuvat ja videot päivämääräleimalla. Päivämäärä kannattaa asettaa heti oikeaan aikaan, jotta kuviin tulee oikea päivämäärä. Ajan asettaminen on kerrottu käyttöohjeessa, mutta sen verran epämääräisesti, että katsoin parhaaksi tukeutua erään kaverin videoon, jossa hän näyttää, miten temppu tehdään. Mitenkään vaikeasta toimenpiteestä ei ole kysymys ja alla olevien ohjeiden mukaan ajan saa asetettua Windowsissa kivuttomasti. Kerran asetettua aikaa ei tarvitse asettaa uudelleen, ellei sitten väillä resetoi laseja.

Mini DV D008 -lasien ajan asetus

  1. Kytke lasit mukana tulevalla USB-kaapelilla tietokoneeseen. Windows tunnistaa lasit massamuistiksi ja osoittaa niille levyasematunnuksen, esimerkiksi D.
  2. Avaa massamuistin kansio tiedostonhallinnalla kuvaruudulle ponnahtavasta AutoPlay-ikkunasta.
  3. Luo juurikansioon Notepad-sovelluksella uusi tekstitiedosto ja anna sen nimeksi TAG.TXT isoilla tai pienillä kirjaimilla kirjoitettuna.
  4. Kirjoita Notepadilla alla olevan esimerkin mukaiset rivit kukin omalle rivilleen painamalla jokaisen rivin jälkeen rivinvaihtoa eli Enter-näppäintä.[date] 2014/07/03 15:37:00
  5. Ensimmäiselle riville tulee hakasulkeissa sana [date]. Toiselle riville tulee kuluva päivämäärä muodossa vvvv/kk/pp, missä vvvv on nelinumeroinen vuosiluku, kk on kuukauden numero tarvittaessa etunollalla ja pp on päivän numero niin ikään etunollalla. Esimerkiksi tämän kirjoituksen päivämäärä kirjoitetaan muodossa 2014/07/03. Kolmannelle riville tulee kuluva kellonaika 24-tunnin muodossa. Katso esimerkiksi tietokoneesi kellonaika ja kirjoita se muodossa hh:mm:ss kaksoispisteellä tunnit, minuutit ja sekunnit erottaen.
  6. Tallenna tiedosto ja sulje Notepad. Antamasi aika asetetaan, kun seuraavan kerran kytket virran kameralaseihin.

Aurinkolasivideokamera on ihan hauska kapistus. Laite oli maannut kaapissani vuosia, kunnes tänä kesänä jälleen innostuin kokeilemaan sitä. Lähdin samoin tein kaupungille videoimaan kesäistä elämää. Edestäpäin katsottuna lasit näyttävät aivan tavanomaisilta aurinkolaseilta, mutta jos ohikulkija sattuu katsahtamaan ohimoiden kohdalla oleviin sankoihin, saattaa hän arvata, etteivät kyseessä ole ihan mitkä tahansa tavalliset plehat. Kuvasin Helsingin keskustaa noin puolen tunnin ajan kävellen Senaatintorilta Pohjois-Esplanadille ja sieltä Mannerheimintielle, josta lopulta kurvasin Narinkkatorille Kamppiin. Lyhyen tauon jälkeen jatkoi Kampista Rautatientorin kautta Pitkäsillan yli Hakaniemeen, johon kävelyretkeni lopulta päättyi.

Aurinkolasien videoima kuvanlaatu on yllättävän hyvä. Polaroid-linsseillä varustetut pleksit tallentavat luonnollisesti myös äänen vaikkakin vain yhdellä mikrofonilla, jolloin tuloksena on tietenkin monoääni. Helsingissä paseeraukseni aikana yltynyt tuuli kuuluu hiukkasen häiritsevästi videolla, mutta toistaa autenttisesti kaiken mitä kuulin ja näin matkallani. Koostin kolmesta erillisestä videopätkästä puolen tunnin pituisen dokumentin Adoben Premiere-ohjelmistolla lisäten alku- ja lopputekstit sekä muutamat tekstit leikkeiden väliin. Videokuvaa tai ääntä en ole retusoinut eli se on aurinkolasien alkuperäistä materiaalia.

Tekniset tiedot

merkki
Eye Glasses DVR
malli
Mini DV D008
liitäntä
USB
tuetut USB-versiot
1.1 ja 2.0
videoformaatti
AVI
videon resoluutio
720 x 480 (leveys x korkeus) pikseliä
kuvasuhde
4:3
pikselikuvasuhde (PAR)
0,9091
kuvataajuus
30,99 FPS
still-kuvan resoluutio
1280 x 1024 (leveys x korkeus) pikseliä
kuvaformaatti
JPG
muisti
microSD
tuettu muistin koko
16 Gt
ääni
16-bittinen mono
äänitaajuus
22 050 Hz
akku
sisäänrakennettu litiumakku
akun kesto
50-60 minuuttia jatkuvaa videointia
valmiustila
120 tuntia
laturi
110-240 V 50/60 Hz
laturin virransyöttö
5 V, 500 mA
ensimmäinen lataus
3 kertaa 12 tuntia (yhteensä 36 h eli 1½ vrk)
latausaika
3-4 tuntia
koko
150 x 40 x 67 mm (leveys x korkeus x syvyys) kokoontaitettuna
paino
47 g
varusteet
suojakotelo, puhdistusliina, USB-kaapeli, matkalaturi, CD-ajurilevy, englanninkieliset käyttöohjeet

Julkaistu torstaina 3.7.2014 klo 7:44 avainsanoilla laitteet, valokuvaus ja videot.

Edellinen
Pitkän vaalean paluu
Seuraava
Burgeri