Kahvinkeiton annostelu

Toukokuun loppu tietää taas monia juhlia. Koulut päättyvät, opiskelijat valmistuvat ja kevät vaihtuu kesäksi. Loppukeväästä kahvipöytä katetaan kerran jos toisenkin. Vieraita kutsutaan läheltä ja kaukaa. Kodikkaimmat juhlat vietetään tietysti kotona. Nykyään kahvipöydän antimet saa helposti pitopalvelusta tarjoilijoineen, eivätkä kustannuksetkaan ole tähtitieteellisiä, kun vertaa säästettyyn omaan työmäärään. Yhä edelleen monet emännät ja isännät haluavat kuitenkin itse valmistella kevään juhlat. Kotikokki heittää usein ilmaan kysymyksen: "Miten paljon kahvia pitää keittää vieraille?" Kahvin annostelu suurelle vierasjoukolle ei ole jokapäiväistä, joten tässä tehtävässä vain harvat ovat harjaantuneita.

Kuva
Matti Mattila

Kahvinkeittäjälle on onneksi paljon ohjeita. Pääsääntönä voidaan pitää, että kutakin vierasta kohti varataan noin kaksi kahvikupillista. Toiset juovat enemmän ja toiset vähemmän. Mikäli sattuu tietämään, että kutsutussa seurueessa on joku oikea kaffetratti, kannattaa kahvia keittää tietysti enemmän. Kahvinkeittoon pitää varata puhtaat työvälineet ja kylmää, raikasta vettä. Kaikki eivät juo kahviaan mustana, joten kahvipöytään pitää varata makeutusainetta tai ehtaa sokeria. Sokeria voi laskea kuluvan neljänneskilon eli 250 grammaa jokaista kymmentä vierasta kohti kohden. Vastaavasti kermaa kuluu tämän kokoisessa seurueessa yksi desilitra ja maitoa noin kolme desilitraa. Isommalle juhlaväelle, kuten 50 hengen ryhmälle varataan kilo sokeria, noin kahdeksan desilitraa kermaa ja litra maitoa. Oheisessa taulukossa on ohjeelliset määrät vettä ja kahvinporoja erikokoisille vierasryhmille.

Kahvinkeiton annostelu
HenkilömääräVettäKahvinporojaValmista kahvia
5ldl (100 g)10 kuppia
103 l5 dl (200 g)20 kuppia
258 l11 dl (500 g)50 kuppia
5015 l22 dl (1 kg)100 kuppia
10030 l44 dl (2 kg)200 kuppia

Kevätjuhlien kahvipöydässä pitää olla tarjolla muutakin juomista kuin vain kahvia. Nuoremmille varataan mehua tai limonadia. Kylmän raikasta vettäkin on hyvä olla tarjolla. Kahvin sijasta osa vieraista saattaa haluta teetä. Teen valmistaminen käy kätevästi pussiteestä, mutta jos haluaa nähdä hieman enemmän vaivaa, voi teen hauduttaa ja tarjoilla kannusta. Esimerkiksi 20 kupillista teetä syntyy neljästä litrasta vettä ja yhdestä desistä teelehtiä. Kahvin ja teen tarjoiluun on syytä varata termoskaadin, jossa juomat pysyvät lämpiminä samalla kun uusi kahvierä on valmistumassa. Termoskaadin sopii mainiosti myös kylmien juomien tarjoiluun. Onnistuneet kevätjuhlat jäävät varmasti monien mieliin.

Julkaistu keskiviikkona 28.5.2008 klo 17:19 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Vaalirahoitus
Seuraava
Kallion kesäsarja