Kadonnut kaupunki

Atlantis - Kadonnut Kaupunki

Lastenelokuvat tehdään yleensä tarkkaan valitulle kohderyhmälle eli tässä tapauksessa lapsille. Harvat lastenelokuvat sykähdyttävät aikuisia niin kuin Disneyn piirretty seikkailuelokuva Atlantis - Kadonnut Kaupunki. Tämä elokuva on yksi niistä harvoista piirretyistä, joita näin aikuisena katsoo mielellään uudestaan ja uudestaan. Toki Disneyllä on muitakin hyviä piirrettyjä kokoillan elokuvia, jotka saavuttavat aikuisen mielen. Amerikkalaisen Disneyn elokuvatuotanto on aina tarjonnut koko perheelle elämyksiä. Lapset löytävät elokuvat omalla tavallaan mielenkiintoisina kun taas aikuiset näkevät elokuvissa paljon elämänkatsomuksellista opetusta.

Atlantis aiheena on kiehtonut ihmisiä aina antiikin ajoista asti. Ensimmäisenä Atlantiksen saaresta mainitsi kreikkalainen filosofi Platon. Saaren sanotaan tuhoutuneen maanjäristyksessä jotain 9000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Platon itse kirjoitti Atlantiksesta noin vuonna 360 ennen ajanlaskua. Saarta on yritetty siitä lähtien sijoittaa maailmankartalle ja onpa sen uponneita jäännöksiä yritetty jopa tosissaan etsiäkin. Jotain mielenkiintoista varmasti on tapahtunut historiassa, sillä tarinoista on yleensä totta toinen puoli. Platonin ylöskirjoittaman perimätiedon täytyy pohjautua tositapahtumiin. Luonnollisesti tarina on värittynyt aikojen saatossa, kun kirjoitustaitoa ei vielä ollut ja kertomukset kulkivat perimätietona suusta suuhun.

Disneyn piirretty elokuva Atlantiksen etsimisestä on mielenkiintoinen seikkailu. Se on seikkailun lisäksi myös kertomus ystävyydestä, luottamuksesta ja uskosta oikeisiin asioihin. Elokuvan tekemisessä on nähty vaivaa, sillä osa piirtäjistä kävi tutustumassa erämaaluoliin saadakseen aidon tuntuman luolista, joissa elokuvassa seikkaillaan. Elokuva on erittäin korkeatasoinen ja laadukkaasti tehty. Se on katsomisen arvoinen monessakin suhteessa niin ajanvietteenä kuin opettavaisena tarinana hyvän ja pahan vastakkainasettelusta, missä hyvä lopulta voittaa.

Julkaistu sunnuntaina 23.7.2006 klo 16:58 Elokuvat-luokassa.

Edellinen
Virkistävä sade
Seuraava
Hiljainen heinäkuu