Virkistävä sade

Pääkaupunkiseudun ilmaa on tänään raikastanut leppeä sade. Kyseessä ei ole rankkasade vaan pikemminkin ajoittaiset kevyet suihkut. Vesipisarat ikään kuin ensin tarkastelevat huolellisesti laskeutumispaikan ja vasta sitten putoa mätkähtävät kohteeseensa. Pitkän kuivan jakson jälkeen pienikin vesisade on tervetullut. Tämä sade ei tosin vielä pelasta sitä, mitä on jo menetetty. Pohjavedet ovat jälleen ennätyksellisen alhaalla ja luonto kärsii kuivuudesta. Vasta pitkään jatkuva ja tasainen vedentulo alkaa näkyä luonnossa.

Kuumien ja helteisten viikkojen jälkeen on taas hyvä totutella suomalaiseen suveen. Toisinaan hieman koleahkoon, mutta ennen kaikkea miellyttävän lämpimään. Muualla Euroopassa ja erityisesti etelässä on hikoiltu ennätyshelteissä. Elohopea on noussut paikoin lähelle neljääkymmentä astetta ja yleisestikin ihmiset ovat saaneet nauttia yli kolmenkymmenen asteen lämpötiloista. Eri asia tietysti on, onko tällainen enää nautittavaa. Tuskinpa, sillä monille vanhuksille ja heikkokuntoisille tällaiset lämpötilat ovat hengenvaarallisia, toisille jopa jo tappavia.

Pitkään ei meidänkään tarvitse tästä vesisateesta huolta kantaa, sillä jo huomiseksi on jälleen ennustettu lähes hellelukuja Etelä-Suomeen. Nyt kannattaakin nauttia kesästä. Syksyn pimeyttä ja talven kylmyyttä riittää yllin kyllin sitten, kun sen aika tulee. Joten antaa vain sataa.

Julkaistu lauantaina 22.7.2006 klo 14:05 avainsanalla sää.

Edellinen
Ikuistettuja hetkiä
Seuraava
Kadonnut kaupunki