Suomalaiset viettävät yleisesti kesälomansa heinäkuussa. Lomakausi on hyvin havaittavissa kaikenlaisen aktiviteetin vähyytenä. Postilaatikostani tupsahtaa yleensä lähes päivittäin mainoksia tai ilmaisjakelulehtiä, mutta näin heinäkuussa myös mainostajat ovat antaneet periksi ja informaatiotulva on tyrehtynyt melkein kokonaan. Vain kerran viikossa ilmestyy jokin ilmaisjakelulehti ja sen välissä muutama mainos.
Heinäkuun hiljaisuuden havaitsee myös sähköpostien määrässä. Jopa roskapostittajat näyttäisivät viettävän kesälomaa, sillä monet sähköpostiosoitteeni ovat saaneet olla rauhassa roskapostilta. Tosin olen myös muuttanut sähköpostipalvelimeni asetuksia niin, että viestin lähettäjän on ensin verifioitava lähetyksensä ennen kuin se tulee minulle asti. Harvat roskapostittajat lähettävät viestejään henkilökohtaisesti. Työhön on valjastettu usein jokin kaapattu tietokone ja lähettäjän osoite joko generoidaan tai väärennetään.
Verifiointiin tarvitaan siis viestin alkuperäinen lähettäjä ja jos hän ei saa palvelimeni lähettämää verifiointipyyntöä, ei viestikään koskaan saavu perille vaan tuhotaan muutaman päivän kuluttua automaattisesti. Jos lähettäjä kuitenkin verifioi lähettämänsä viestin, saan sen normaaliin tapaan postilaatikkooni. Siihen asti viesti saa odotella postipalvelimella, kunnes lähettäjä on identifioinut itsensä. En ole aikaisemmin käyttänyt tätä ominaisuutta, sillä vaarana on, että myös automaattisesti lähetetyt sallitut viestit jäävät palvelimelle. Tätä varten voin toki listata niiden lähettäjien sähköpostiosoitteet, jotka katson luotettaviksi. Kieltämättä roskaposti aiheuttaa kaikenlaista uutta puuhastelua ja häiritsee varsinaista sähköpostiliikennettä. Kuten arvata saattaa, myös roskapostituksen idea on lähtöisin kaupallisuuden ja markkinoinnin supervallasta eli Yhdysvalloista. Elikkä ei kaikki, mitä sieltä tulee, ole hyväksi kansakunnalle.