Kadonneen laulun metsästys

Vajaan parin viikon takaisella Milanon lomamatkallani piipahdin Coin-tavaratalossa. Olin oikeastaan vain kiertelemässä ja katsastamassa tarjontaa, kun taustalla soi erittäin rytmikäs ja menevä biisi. Kappale oli omiaan luomaan vauhdikasta tunnelmaa ja varmasti sai jonkun tavarataloon shoppailemaan tulleen asiakkaan tekemään heräteostoksia. Tarttuva dance-kappale sopi mainiosti Coin-liikkeen nuorekkaaseen imagoon. Siirryin rullaportailla kerroksesta toiseen ja edessäni kulki kaksi naista, joista toinen alkoi vääntelehtiä rytmikkään musiikin tahdissa. Kieltämättä kovaäänisistä kantautunut menobiisi sai jalan vipattamaan.

Kuljeskelin hyllyjen välissä ja kuuntelin toisella korvalla taustalla jumputtanutta kappaletta. En jäänyt sitä sen tarkemmin kuuntelemaan ja sanoistakin jäi mieleen vain toistuva kertosäkeen osanen. Myöhemmin illalla muistin laulun, jonka rytmi oli jäänyt päähäni soimaan. En harmikseni tiennyt kappaleen nimeä saatikka sen esittäjää, mutta muistin palan kertosäkeestä. Yritin turhaan etsiä netistä viitteitä laulusta tuon muistamani lauseen perusteella, mutta "Don’t waste my time" oli aivan liian yleinen osa laulujen sanoitusta, että jätin etsiskelyn sikseen, koska sain jatkuvasti tuhansia löydöksiä ja niiden läpi kahlaaminen olisi ollut mahdotonta. Päätin lopulta kirjoittaa sähköpostiviestin tavaratalon asiakaspalveluun ja kysyä kappaleesta lisätietoja.

Viikon kuluttua sain vastausviestin Coin-tavaratalon asiakaspalvelusta. Viestissään he valittelivat, etteivät kyenneet tunnistamaan laulua, mutta kehottivat minua seuraamaan tavaratalon nettiradiota. Meninkin sitten saman tien heidän sivuilleen ja siellä todellakin pyöri sama taustamusiikki, joka soi samaan aikaan itse tavaratalossakin. Jonkin aikaa sivuilla surffattuani löysin linkin Tailoradio-asemaan, joka oli erikoistunut kauppaliikkeiden taustamusiikin tuottamiseen. Hetkeäkään epäröimättä ajattelin kokeilla onneani ja kirjoitin samansisältöisen sähköpostiviestin Tailoradion asiakaspalveluun.

Parinkymmenen minuutin kuluttua sain radioasemalta vastauksen. Marco radiosta kertoi viestissä, että he voivat yrittää jäljittää etsimäni kappaleen, jos osaan kertoa edes suuntaa antavan kellonajan vierailustani ja hieman tarkemman kuvauksen itse kappaleesta. En tiennyt kappaleesta muuta kuin, että se oli rytmikästä dancea, sen laulaja oli mitä ilmeisimmin nainen ja että laulussa toistettiin edellä mainitsemani rivi. Silloin tällöin naisen ääni uljelsi kappaleessa, minkä niin ikään kerroin uudessa viestissäni. Olin onneksi ottanut valokuvan Coin-tavaratalon ulkopuolelta vain hetkeä aikaisemmin ja taas uuden valokuvan jatkettuani matkaa tavaratalokierroksen jälkeen. Näiden valokuvien kellonajoista pystyin haarukoimaan vierailuaikani melkein minuutin tarkkuudella.

Gabriella Cilmi- Ten

Tasan tunnin kuluttua sain Marcolta mukavan viestin. Tailoradion Marco oli löytänyt kaipaamani kappaleen ja kyseessä oli australialainen Gabriella Cilmi ja hänen laulunsa "Hearts don’t lie" vuonna 2010 ilmestyneeltä albumiltaan Ten. Syöksyin välittömästi Spotifyyn ja hain biisin ja siinä se oli. Sama vauhdikas discorytmi kajahti ilmoille ja niin olin taas takaisin tunnelmassa, jonka koin muutama viikko sitten Milanossa. Kiitin Marcoa vaivannäöstä, sillä olisin muutoin tarvinnut tuon kappaleen löytämiseen lähinnä hyvää onnea. Minun lienee kiittäminen myös nykyaikaista tietotekniikkaa, sillä monet radiot laativat päivän soittolistansa tietokoneavusteisesti. Samalla arkistoihin jää luettelo soitetuista kappaleista ja varmaankin vielä kellonaika, jolloin biisit on esitetty. Luullakseni tällaista informaatiota tarvitaan myös tekijänoikeusilmoituksia varten. Joka tapauksessa kadonneen laulun metsästys tuotti tuloksen vaikkakin päädyin siihen hieman mutkien kautta.

Julkaistu Tuesdayna 26.7.2011 klo 11:16 avainsanalla musiikki.

Edellinen
Epäonninen kello-ostos
Seuraava
Kasinomatkailua maailmalla