Epäonninen kello-ostos

Kesällä on vihdoin aikaa kodin pienille remonteille ja sisustusprojekteille. Vuoden mittaan asuntoon kerääntyy kaikenlaista pientä nikkarointia, jotka voi korjata pois päiväjärjestyksestä kesäloman rauhallisina hetkinä. Eräs seinäni oli ammottanut tyhjyyttään jo pari vuotta. Siirsin seinustalle muutama vuosi sitten matalan laatikoston, jonka jälkeen seinällä roikkunut suuri taulu ei enää sopinut kokonaisuuteen. Taulu sai väistyä ja tilalle suunnittelin suurta kelloa. Sopivaa aikarautaa ei löytynyt, joten seinä jäi tyhjilleen. Tänä kesänä päätin lopulta hankkia puuttuneen sisustuselementin ja kiertelin aikani Helsingin keskustan kauppoja ja sisustusliikkeitä. Tälläkään kertaa sopivaa kelloa ei tullut vastaan, kunnes päädyin Karlsson-merkkiseen ajannäyttäjään.

Karlsson-seinäkello KA5203

Tyylikkään näköinen seinäkello löytyi Kampissa sijaitsevasta Kellopeli-kaupasta. Karlsson KA5203 -kellossa on perinteinen viisarikello sekä erillinen päivämääräosio, jossa kiertävät pienet levyt osoittavat kuluvan päivän kuukausineen ja viikonpäivineen. Kooltaan hieman yli 40 senttinen kello näytti hienolta ja sopi melko hyvin tyhjälle valkoiselle seinälle. Värkin hinta vain hirvitti. Ohjehintaa kellolla oli noin 250 euroa, mikä ylitti monin verroin budjettini. Kellopelissä tiuku oli kuitenkin alennusmyynnissä ja maksoi vain 170 euroa. Tässäkin hinnassa oli mielestäni vielä yli sata euroa ylimääräistä ilmaa etenkin, kun laite oli valmistettu peruskomponenteista Kiinassa. Kaiken kukkuraksi kello käytti kolmea paristoa, joten ostokselle tuli ylimääräistä hintaa vielä noin viiden euron pattereiden hinnan verran.

Päätin jahkailun jälkeen ostaa kellon sen kalliista hinnasta huolimatta. Ensimmäiset kysymysmerkit nousivat ilmaan, kun aloin laittaa kelloa käyttökuntoon eli aikaan. Pakkauksessa ei ollut suomenkielistä käyttöohjetta, mutta pärjäsin hyvin englanninkielisellä versiolla. Ohjeessa sanottiin, että viisareita siirtämällä kello 11.30 kohtaan kellosta kuuluu äänimerkki ja toinen kello 12 kohdalla. Mitään äänimerkkiä en kuullut, vaikka kiersin viisareita myötäpäivään useita kierroksia. Varsinainen hämmennys syntyi, kun luin kellon takaseinään liimattua englanninkielistä ohjetarraa. Siinäkin mainittiin äänimerkki mutta myös kytkin, jolla kello kytkettiin pois päältä kellonajan asettamisen ajaksi ja taas päälle, kun aika oli kohdallaan. Huolellisista tutkimuksista huolimatta en löytänyt kytkintä. En jäänyt ihmettelemään asiaa sen enempää vaan laitoin kellon aikaan ja ripustin seinälle.

Seuraavana aamuna vilkaisin kelloa nähdäkseni mitä seinällä oli yön aikana tapahtunut. Hämmästyin kovasti, sillä kello näytti yhä edellistä päivämäärää. Ensimmäiseksi mielessäni kävi, että vasta kaupasta ostamani paristot eivät sittenkään olleet enää täydessä terässä. Pattereissa ei ollut vikaa. Kellon viisarit osoittivat oikeaa aikaa ja sekuntiviisari kävi edelleen. Tutkin käyttöohjeita uudelleen, mutta en löytänyt niistä mitään uutta. Olin pakertanut kellon kanssa jo puoli tuntia, kunnes luovutin ja soitin kauppaan kysyäkseni lisäohjeita. Ystävällinen liikkeen myyjä ei osannut antaa tarkempia neuvoja, ja sovimme, että tuon kellon takaisin kauppaan ja saan tilalle uuden. Pyysin myyjää varmistamaan, että kello toimii, jotta en olisi tehnyt hukkareissua. Kiikutin Karlssonin iltapäivällä liikkeeseen, jossa seinällä seisonut esittelykappale oli laitettu käyntiin ja oikeaan aikaan. Myyjä kertoi sen olevan varaston viimeinen kappale.

Kellon vaihto kävi nopeasti ja joustavasti. Toin kellon kotiin ja laitoin sen oikeaan aikaan. Tässä vaiheessa en ollut pannut merkille, että kellonhan olisi pitänyt jo olla ajassa, kun se oli kaupassa vasta säädetty. Viisarit vain näyttivät väärää aikaa ja sen enempää miettimättä aloin vaistonvaraisesti säätää niitä kohdalleen. Viisareita kiertäessäni kuulin kello 11.30 kohdalla moottorin surinaa ja uudelleen kello 12 kohdalla. Ääni oli uusi eikä sellaista kuulunut ensimmäisestä yksilöstä. Moottorin surina lienee ollut se käyttöohjeen mainitsema äänimerkki. Selvästikin ensin ostamassani kellossa oli ollut jotain vikaa. Viisareihin kajoaminen siirsi myös päivämäärää eteenpäin ja taas kuulin moottorin surinaa, kun lappuset pyörähtivät ympäri. Säädin lopuksi päivämäärän oikeaan aikaan ja jokaisella kierroksella moottori avitti metallisten numerolappusten pyörimistä. Liikkeessä myyjäkin huomasi, että päivämäärän säätäminen oli palauttamassani kellossa jotenkin raskaampaa, mikä näin jälkeenpäin havaittuna johtui siitä, ettei moottori avustanut kiertämistä.

Uusi Karlsson-yksilö sai paikan seinältä ja tapaus näytti olevan sillä selvä. Parinkymmenen minuutin kuluttua satuin vilkaisemaan kelloon ja vilkaisin viisareita toiseenkin kertaan. Viisareiden asennossa oli jotain omituista. Ne näyttivät yhä edelleen aikaa, jolloin ripustin kellon seinälle. Menin lähemmäksi nähdäkseni liikkuivatko viisarit. Sekuntiviisari kävi mutta minuutti- ja tuntiviisari seisoivat kuin kivettyneinä paikoillaan. Soitin jälleen liikkeeseen ja kerroin tämänkin kellon oikkuilevan. Myyjä ehdotti pian puhelun aikana kaupan purkua, sillä heillä ei ollut varastossa enempää samoja kelloja. Sovimme, että palautan kellon seuraavana päivänä ja annoin sen käydä läpi yön. Ihmettä ei tapahtunut yön aikana ja viisarit sekä päivämäärä osoittivat jämäkästi samaa aikaa kuin edellisenä iltapäivänä. Palautin kellon ja sain rahani takaisin.

Pieni sisustusprojektini ei tällä erää onnistunut ja seinä jäi tyhjäksi. Kaksi viallista kelloa muutaman päivänä aikana kielii Karlsson-merkkisten kellojen ja erityisesti kiinalaisvalmisteisten tuotteiden laadusta. Ylihinnoiteltu seinäkello ei lunastanut muutenkaan mielikuvaani tuotteesta. Kello ei esimerkiksi tunnistanut karkausvuotta, ja tuo ylimääräinen päivä olisi pitänyt rukata käsin neljän vuoden välein. Käyttöohjeet olivat ristiriitaiset ja ulkomaankieliset, vaikka Suomessa myytävissä tuotteissa pitäisi olla suomenkieliset käyttöohjeet. Myyjäliike Kellopeli suhtautui erittäin ystävällisesti ja ymmärtäväisesti tapaukseen ja osoitti koko episodin ajan yhteistyöhalukkuutta. Liike vaihtoi kellon mukisematta ja sain vieläpä uudet paristot vaihtokoneen myötä. Antaisinkin Kellopelille lämpimät kiitokset hyvästä asiakaspalvelusta. Karlsson-kellon laatu sen sijaan tuli nyt testattua enkä usko, että enää törmään kyseiseen merkkiin.

Julkaistu maanantaina 25.7.2011 klo 8:26 avainsanoilla laitteet ja sisustus.

Edellinen
Milano 2011 - osa 6
Seuraava
Kadonneen laulun metsästys