Juustotahkon leikkaaminen

Joulu on lahjojen ja herkkujen aikaa. Lahjapakettien lisäksi tai niiden sijasta joulun voi saada lahjaksi herkkukorin tai muuta hyvää syötävää. Sain viikolla joululahjaksi kaksi cheddar-juustotahkoa, jotka odottavat nyt jääkaapissa joulunajan herkutteluhetkiä. Juustoja voi syödä monella tavalla. Tutuinta lienee juustohöylällä veistetyt siivut leivän päällä, mutta maukkaita juustoja voi syödä myös sellaisenaan pieninä suupaloina. Olen tottunut höyläilemään suorakulmaisia juustokimpaleita siivuiksi leivälle. Pyöreää juustokiekkoa ei sen sijaan höylätä yhtä helposti kuin kulmikasta palaa. Aloinkin miettiä, miten tahko pitää leikata, jotta siitä on helppoa höylätä siivuja. Tahkon pyöreys aiheuttaa hieman päänvaivaa, mikäli haluaa tasaisia siivuja puolikuun muotoisten sijaan. Kiekosta voi järkevästi siivutella käytännössä vain päältä, jolloin loppuvaiheessa juustosta jää vaikeasti hyödynnettävä ohut lätty, joka kelpaa lähinnä raasteeksi. Kulmikas pala on siitä hyvä muoto, että sitä voi höylätä eri sivuilta toisin kuin pyöreäreunainen pala.

Aluksi suunnittelin leikkaavani juustokiekon perinteisesti sektoreiksi. Niistä syntyy juustohöylällä sektorin koosta riippuen sopivan kokoisia, lähes kolmion muotoisia siivuja. Edelleen palan muoto hankaloittaa höyläämistä eri sivuilta. Päätin lopulta leikata tahkon kolmeen osaan (kuva 1). Keskimmäinen pala muistuttaa suorakulmaista juustopalaa vain sillä erotuksella, että sen päädyt ovat yhä hieman kaarevat. Kaksi reunimmaista palaa jäävät yhä sirpeiksi ja niitä pitää tyytyä höyläämään vain toispuolisesti ellei sitten aloita siivuttamista myös sieltä kaarevalta pinnalta. Vähitellenhän pyöreäkin pinta suoristuu, kun sitä aikansa höylää. Olipa juusto leikattu miten tahansa, se tuskin jää syömättä. Jokainen pala löytää varmasti paikkansa ellei sitten leivän päällä niin pienenä makupalana.

Julkaistu torstaina 20.12.2012 klo 18:48 avainsanalla ruoka.

Edellinen
Kesän varjot
Seuraava
Pimeyden keskellä