Joulupiparit

Kuva
Madzik

Joulun valmistelut ovat alkaneet. Eihän tähän kristinuskon suureen juhlaan ole aikaakaan enää kuin kolmisen viikkoa. Joulupöydät notkuvat taas pian kaikenlaisia herkkuja. Sieltä löytyy kinkkua, laatikoita moneen makuun, rosollia ja tietysti pipareita. Sana pipari on lyhennetty sen pidemmästä muodosta piparkakku, joka puolestaan juontaa juurensa ruotsin kielen sanaan pepparkaka eli pippurikakku. Pippuria ei näissä herkuissa toki enää ole, mutta vielä joitakin vuosisatoja sitten alun perin ruotsalaiset leivonnaiset maustettiin mitä moninaisimmilla aineksilla. Ensimmäiset maininnat pipareista löytyvät Ruotsista jo niinkin aikaisin kuin 1300-luvulta. Inkivääri ja neilikka olivat pippurin ohella yleisiä mausteita piparkakuissa aina 1700-luvulle asti. Nykypäivän ainekset eivät juurikaan eroa vuosisataisista perinteistä, kuten eivät eroa joulupipareiden muodotkaan. Muodot ovat säilyneet yleisesti jouluun liittyvinä aiheina kuten sydäminä ja tähtinä.

Joulupiparit

  • 3 dl siirappia
  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl neilikkaa
  • 3 munaa
  • 300 g sokeria
  • 1 rkl soodaa
  • 2 rkl haaleaa vettä
  • 400 g voita tai margariinia
  • 800 g vehnäjauhoja

Siirappi ja mausteet kiehautetaan ja annetaan jäähtyä. Sokeri ja munat vatkataan vaahdoksi, voi vatkataan, sooda ja haalea vesi sekoitetaan. Sekoita kaikki aineet keskenään ja lisää jäähdytetty siirappi taikinaan. Anna taikinan tekeytyä vähintään vuorokauden yli viileässä. Paista herkulliset piparit 225-asteisessa uunissa noin 6-10 minuuttia.

Julkaistu tiistaina 4.12.2007 klo 17:49 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Nyrok City
Seuraava
Eläköön isänmaa!
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä