Nyrok City

Menin eräänä elokuisena iltana vuonna 2000 töiden jälkeen Akateemiseen kirjakauppaan. Päivä sattui olemaan Taiteiden yö. En oikeastaan ollut ajatellut ostaa mitään, vaan olin hakemassa inspiraatiota eli suomeksi sanottuna heräteostoksilla. Aikani kierreltyäni osastolta toiselle olin jossakin vaiheessa valunut pohjakerrokseen. Yllätyksekseni löysin uunituoreen sarjakuva-albumin, joka itse asiassa oli kokoelma Suosikki-lehdessä vuosina 1975-86 ilmestyneitä Nyrok City -sarjakuvastrippejä. Sarja ilmestyi oman nuoruuteni aikoihin ja siksi siitä koottu kokoelma herätti luonnollisesti heti mielenkiintoni. Minun ei tarvinnut pitkään miettiä, ostaako vai ei.

Mauri Kunnas: The best & the wörst of Nyrok City

Yllätykset eivät päättyneet tähän. Kasa myytäviä albumeita oli nimittäin pinottu pöydälle, jossa oli pieni kyltti: "Mauri Kunnas jakaa nimikirjoituksia kello 18 alkaen." Nyrok City on yksi parhaimmista kotimaisista sarjakuvista, jonka on luonut lastenkirjoillaan sittemmin tunnetuksi tullut koko kansan rakastama Mauri Kunnas. Vilkaisin kelloa, joka näytti kahtakymmentä vaille kuusi. Totesin, että hyvää kannattaa odottaa parikymmentä minuuttia. Koska minulla ei ollut kiirettä minnekään, jäin yksikseni pöydän äärelle odottelemaan. Siinä odotellessa selailin juuri ostamaani kokoelmateosta ja samalla vilkuilin kelloa aika ajoin. Vajaa puolituntinen kului nopeasti hyvän sarjakuvan seurassa. Nostin vihdoin katseeni kirjasta skannatakseni ympäristöä etsien merkkejä itse taiteilijasta, joka kohta tulisi jakamaan autografeja. Samalla loin katseen taakseni enkä ollut uskoa silmiäni. Vain hetki sitten seisoin pöydän äärellä yksin ja nyt takanani seisoi lähes sadan asiakkaan jono. Jono oli muodostunut vaivihkaa ja aivan huomaamattani, sillä olin niin keskittynyt uuden hankintani selailuun.

Sain ensimmäisenä Mauri Kunnaksen omistuskirjoituksen albumiini. Tämä onkin yksi niistä harvoista kirjoista, jotka olen onnistunut ostamaan tai muuten saamaan itsensä tekijän nimmareilla. Itse kirja on erinomainen. Se on hauska läpileikkaus 1970- ja 80-lukujen nuorisoelämään ja ennen kaikkea musiikilliseen rokkikulttuuriin. Sarjan hahmot ovat tuon ajan tunnettuja julkkiksia kuten Remu Aaltonen ja Juice Leskinen. Kerronta ja kieliasu ovat myös hupaisia. Sivut vilisevät pieniä ja hauskoja yksityiskohtia ja ovat muutenkin upeasti kuvitettuja. Mauri Kunnaksen Nyrok City on suositeltava historiateos kaikille, jotka haluavat muistella jo kohta kolmen vuosikymmenen takaista nuoruuttaan.

Kunnas, Mauri

The best & the wörst of Nyrok City

ISBN
9789511169000
Kustantaja
Kustannusosakeyhtiö Otava

Julkaistu maanantaina 3.12.2007 klo 21:23 Sarjakuvat-luokassa.

Edellinen
Lunta tulvillaan
Seuraava
Joulupiparit