Jouluaattoon on enää kuukausi aikaa. Jouluvalmistelut alkavat olla täydessä vauhdissa. Kohtapuoliin on postitettava joulukortit ja ostettava joululahjat. Kaiken joulutohinan keskellä pitää muistaa laittaa myös syötävää joulupöytään. Nykyään herkulliset jouluruuat saa helposti kaupasta valmiina, mutta mikään ei voita itse kokattuja herkkuja. Piparit, laatikot ja muut tutut joulun einekset syntyvät kotona, vaikka niiden valmistaminen viekin hieman aikaa. Jouluiseen kahvipöytään kuuluu erottamattomasti perinteinen hedelmäkakku. Kakun historia voidaan jäljittää keskiajalle ja joidenkin lähteiden mukaan aina Rooman vallan aikoihin. Keskiajalla täytteenä käytettävät kuivatut hedelmät alkoivat yleistyä, kun niitä alkoi saada Välimeren maista eri puolille Eurooppaa ja erityisesti Britanniaan.
Ensimmäiset hedelmäkakut sisälsivät granaattiomenan siemeniä, pähkinöitä ja rusinoita, joita sekoitettiin ohrasta tehtyyn taikinaan. Keskiajalla kakkuun ryhdyttiin lisäämään hunajaa, mausteita ja kuvattuja hedelmiä. Ristiretkeläisten ja metsästäjien kerrottiin kantaneen mukanaan tämäntyyppistä kakkua, koska se säilyi hyvin pitkiä aikoja. Euroopassa alkoi 1700-luvulla yleistyä seremoniallinen tapa leipoa hedelmäkakku pähkinäsadon jälkeen. Kakku säilöttiin ja syötiin seuraavana vuonna uuden sadonkorjuuajan juhlaksi toivoen samalla sen tuottavan jälleen hyvän sadon. Viktoriaanisessa Britanniassa 1800-luvulla hedelmäkakut olivat erittäin suosittuja eikä teehetki ollut täydellinen ilman hedelmäkakkua. Kuningatar Viktorian sanotaan odottaneen vuoden ennen kuin hän söi syntymäpäivälahjaksi saamaansa hedelmäkakkua, mikä osoitti itsehillintää, maltillisuutta ja hyvää makua.
Jouluinen hedelmäkakku
- 3½ dl erikoisvehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 100 g voita
- 100 g margariinia
- 4 kananmunaa
- 2½ dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 dl mantelirouhetta
- 100 g säilykekirsikoita paloiteltuna
- 100 g kuivattuja hedelmiä
- ½ dl sherryä
- korppujauhoja leivitykseen
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele n. 2 litran kakkuvuoka ja leivitä vuoka korppujauhoilla tasaisesti. Paloittele kuivatut hedelmät ja liota ne sherryssä. Vaahdota rasvat ja sokeri. Lisää 3 munaa yksitellen samalla hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin. Lisää sihdaten pieni osa jauhoseoksesta muna-sokerivaahtoon. Vatkaa jäljelle jäänyt muna vaahtoon. Estä seoksen heroittuminen lisäämällä välillä jauhoja. Sekoita loput jauhoseoksesta taikinaan. Paloittele kirsikat. Sekoita taikinaan mantelirouhe, valutetut kirsikat ja liotetut hedelmäpalat liemineen. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla noin tunti. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista ja anna tasoittua seuraavaan päivään ennen tarjoilua. Pidempään säilytettyä kakkua voi ennen tarjoilua kostuttaa sherryllä tai hedelmäliemellä.